Ajuts públics

Autònoms afectats pel coronavirus: ¿Com demanar els ajuts?

El Govern aprova un subsidi especial per als treballadors per compte propi afectats per la crisi del Covid-19

La Generalitat habilita 7,5 milions d'euros per a un pagament únic de fins a 2.000 euros per afectat

trabajador-autonomo

trabajador-autonomo

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern central  va aprovar dimarts passat en el seu Consell de Ministres una nova bateria de mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus. Una d’aquestes està dirigida particularment al col·lectiu de treballadors autònoms que han vist paralitzada o molt minvada la seva activitat pels efectes del confinament i el tancament de locals. Per a ells, l’Executiu ha habilitat una prestació extraordinària per cessament d’activitat, l’equivalent a l’atur dels treballadors assalariats. Aquesta prestació es deriva de les cotitzacions prèvies costejades pel mateix treballador per compte propi, tot i que introdueix algunes modificacions respecte a la normativa vigent abans de la pandèmia. En paral·lel, la Generalitat ha habilitat 7,5 milions d’euros per a un pagament únic de fins a 2.000 euros per afectat que operi a Catalunya. Aquí mirem de resoldre alguns dubtes sobre aquesta prestació extraordinària. 

¿Qui la pot sol·licitar?

Els treballadors autònoms de tot Espanya podran sol·licitar la prestació per cessament d’activitat extraordinària habilitada pel Govern en dos supòsits. D’una banda, el podran realitzar de manera automàtica aquells afiliats al RETA l’activitat del qual s’hagi vist interrompuda directament per una decisió governamental. Seria el cas, per exemple, dels autònoms que regentin un bar o una perruqueria, l’obertura dels quals s’ha prohibit durant la declaració de l’estat d’alarma.

Un altre supòsit en què un treballador per compte propi pot sol·licitar aquesta prestació extraordinària és en cas que la seva activitat, sense veure’s interrompuda directament per l’estat d’alarma, sí que s’hagi vist afectada dràsticament per la crisi del coronavirus. En aquest cas, per tenir dret a cobrar el cessament d’activitat, l’autònom ha d’acreditar que la seva facturació el mes previ a la sol·licitud de la prestació s’hagi reduït el 75% respecte a la registrada en la mitjana del semestre anterior. És a dir, en el cas que un treballador per compte propi decidís sol·licitar la prestació a l’abril, hauria d’acreditar que la seva facturació el mes de març era el 75% anterior a la mitjana de facturació que havia registrat entre els mesos d’octubre del 2019 i març del 2020.

En el cas de l’ajuda habilitada per la Generalitat, els afiliats al RETA amb domicili fiscal a Catalunya que puguin acreditar una «reducció dràstica i involuntària» podran sol·licitar l’ajuda a partir de l’1 d’abril. El sol·licitant haurà d’acreditar pèrdues econòmiques comparant la seva facturació de març del 2020 respecte a març del 2019. Si la seva antiguitat no assoleix l’any, la Generalitat realitzarà la mitjana de la facturació mensual des que està donat d’alta.  

¿Quant ingressa l’autònom?

La quantia de la prestació per cessament d’activitat dependrà de la cotització que hagi mantingut l’autònom fins ara. El reial decret del Govern estableix que la xifra final serà el 70% de la base reguladora per la qual estigués cotitzant el treballador per compte propi. És a dir, per a un afiliat al RETA que estigués cotitzant per la base mínima (gairebé 9 de cada 10 autònoms ho fan), la prestació per cessament d’activitat seria de 660,8 euros mensuals. 

A mesura que la base de cotització escollida prèviament per l’autònom augmenta, s’incrementa la prestació a la qual aquest té dret. No obstant, la Seguretat Social estableix un màxim en funció de si l’autònom té fills a càrrec o no. En cas de no tenir-los, la quantia màxima és d’1.098,09 euros; si en té un és d’1.254,96 euros i si en té dos o més és d’1.411,83 euros.

En el cas de l’ajuda habilitada per la Generalitat, els autònoms catalans percebran en un pagament únic fins a 2.000 euros. La prestació es concedirà fins a esgotar els fons, amb una dotació de 7,5 milions d’euros. La previsió de beneficiaris és de 4.500 autònoms. 

¿Quant temps dura la prestació?

La prestació extraordinària per cessament d’activitat regulada en el reial decret aprovat pel Govern tindrà una durada d’un mes o fins a l’últim dia del mes en què finalitzi l’estat d’alarma; sempre que aquest es prorrogui i tingui una durada superior al mes. El temps en què l’autònom cobri la prestació per cessament d’activitat l’entendrà la Seguretat Social com a cotitzat, és a dir, no ho reduirà dels períodes de prestació per cessament d’activitat al qual el beneficiari pugui tenir dret en un futur.

En el cas de l’ajuda habilitada per la Generalitat, la prestació és de pagament únic.

¿Poden denegar la prestació?

Un requisit indispensable que ha plantejat el Govern per a tot autònom que pretengui cobrar la prestació per cessament d’activitat és que estigui al corrent de tot pagament de les quotes a la Seguretat Social. En cas que no fos així, l’Executiu permetrà a l’esmentat afiliat al RETA posar-se al dia en el moment de sol·licitar la prestació i abonar les quotes pendents.

Notícies relacionades

En el cas de l’ajuda habilitada per la Generalitat, quedarà a discrecionalitat d’aquest organisme qui rep la prestació i qui no. El Departament de Treball ha avançat que premiarà aquells casos que puguin acreditar una afectació més gran i que l’extensió dels ajuts es limita als 7,5 milions disponibles.

¿L’autònom ha de continuar pagant la seva quota?

No, sempre que el treballador autònom s’aculli al cessament d’activitat. Durant el mes que la Seguretat Social li reconegui i concedeixi aquesta prestació, el treballador per compte propi no haurà de pagar la quota. En el cas d’aquells a qui no se’ls concedeixi o decideixin no sol·licitar-ho, sí que han de continuar pagant la seva quota a la Seguretat Social. I durant l’esmentat període, la Seguretat Social comptabilitzarà com si l’autònom estigués cotitzant.