ESTAT D'ALARMA

Iglesias exigeix a Sánchez suspendre els lloguers, una renda mínima i un subsidi per a treballadores de la llar

Els morats plantegen que els afectats per la crisi no paguin el lloguer i una compensació per als arrendataris

Demanen una ajuda per a empleades domèstiques que hagin deixat de prestar serveis totalment o parcialment

-FOTODELDÍA- GRAF8784 MADRID, 07/01/2020.- Pedro Sánchez, quien logró este martes la confianza del Congreso para un nuevo mandato como presidente del Gobierno, al lograr una estrecha mayoría de 167 votos a favor, 165 en contra y 18 abstenciones, es felicitado por el líder de Unidas Podemos, Pablo Iglesias (d). EFE/Juan Carlos Hidalgo

-FOTODELDÍA- GRAF8784 MADRID, 07/01/2020.- Pedro Sánchez, quien logró este martes la confianza del Congreso para un nuevo mandato como presidente del Gobierno, al lograr una estrecha mayoría de 167 votos a favor, 165 en contra y 18 abstenciones, es felicitado por el líder de Unidas Podemos, Pablo Iglesias (d). EFE/Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Aquest dimecres, el Congrés dels Diputats aprovarà, tret de sorpresa, la pròrroga de l’estat d’alarma fins al pròxim 11 d’abril. La crisi del coronavirus sembla que s’estendrà encara en el temps i davant de les possibles conseqüències que pugui tenir aquesta aturada sobre la societat, el vicepresident segon i líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha exigit al president del Govern, Pedro Sánchez, un nou bloc de mesures socials que s’estarien debatent ara al si de l’Executiu. 

Segons fonts d’Unides Podem, els ministres podemistes han portat al Consell de Ministres el debat de la suspensió del pagament dels lloguers, la posada en marxa immediata de l’ingrés vital mínim i la creació d’un subsidi d’atur per a persones treballadores de la llar

Aquestes propostes s’emmarquen dins de l’estira-i-arronsa que mantenen socialistes i morats per ampliar el paquet econòmic que va aprovar el Consell de Ministres fa més d’una setmana. Els ministres d’Unides Podem, amb el recolzament d’alguns del PSOE, han esgrimit la necessitat de continuar implementant «mesures valentes». No obstant, al davant tenen el rebuig de la ministra d’EconomiaNadia Calviño, que prefereix un control més gran de la despesa pública, segons fonts del Govern. 

Ministeri de Treball

Un dels sectors socials als quals Iglesias pretén dirigir els ajuts és al de les empleades de la llar. Veus del partit morat assenyalen que el Ministeri de Treball, dirigit per Yolanda Díaz, ja està ultimant un «subsidi d’atur extraordinari» per a aquest col·lectiu. Segons expliquen, anirà dirigit a aquelles persones que treballin com a empleats de la llar i que «hagin deixat de prestar serveis, total o parcialment», com a conseqüència de la crisi. 

La intenció de Díaz és que aquest subsidi arribi al 70% de la base reguladora i que sigui una «prestació temporal d’un mes» que pugui ser prorrogable fins que el Govern decideixi l’acabament d’aquesta ajuda. 

El pagament del pis

Un altre dels debats recurrents en el Govern és la suspensió dels pagaments del lloguer. El ministre de Consum, Alberto Garzón, va plantejar aquesta proposta fa diversos dies davant dels seus companys de Govern. Tot i això, Calviño la va rebutjar per complet. No obstant, fonts d’Unides Podem asseguren que «gairebé amb tota seguretat s’aprovarà molt aviat», tot i que no es coneix en quin terme podria arribar aquest vistiplau del Consell de Ministres ja que els socialistes són més proclius a plantejar una moratòria dels pagaments.

Segons el plantegen els morats, la mesura permetria deixar de pagar el lloguer a aquelles persones que s’hagin perdut la feina, hagin patit un erto, tinguin deures de cura o autònoms i pimes que hagin vist reduïts els seus ingressos dràsticament. Aquests últims també podrien deixar d’abonar el lloguer d’oficines o locals. Aquesta suspensió dels pagaments seria, en principi, de dos mesos. Amb possibilitat que duri fins al mes següent de l’acabament de l’estat d’alarma. 

Restriccions a l’arrendatari

Els d’Iglesias també plantegen mesures per als arrendataris. «La proposta contempla una compensació econòmica que serà progressiva en funció de la quantitat d’immobles en propietat que tingui al mercat de lloguer», afirmen les mateixes fonts. L’objectiu és beneficiar els petits arrendataris davant de les grans tenidors de vivendes. Així, defensen que «en el cas dels qui tinguin fins a dos immobles de lloguer la compensació serà de 100% de la quantia, mentre que els que en posseeixin més de vuit rebran un 5%».

El plantejament que han portat al Consell de Ministres també contempla prohibir les «pujades abusives» als contractes del lloguer durant els pròxims sis mesos

Rendes baixes 

Notícies relacionades

A més, Iglesias està exigint a Sánchez que s’acceleri la posada en marxa de l’ingrés mínim vital per protegir tots aquells que no tenen rendes o que han vist reduïts els seus ingressos. Des del partit morat afirmen que l’objectiu és «garantir un ingrés suficient a totes les persones que ho necessitin durant la crisi». 

A més, apunten que aquesta mesura tindria una durada temporal. No obstant, el cert és que Sánchez estudia la possibilitat d’implementar aquest ingrés mínim vital des de fa temps i, fins i tot, ja disposa disposa d’estudis per analitzar com es podria anar incloent de manera progressiva.