IMPACTE ECONÒMIC DEL COVID-19

El coronavirus també perjudica videojocs i televisió a la carta

Tot i que el confinament impulsa el consum de sèries, pel·lícules i consoles, els sectors preveuen importants pèrdues econòmiques pel bloqueig causat per la pandèmia

mbenach33355460 sant joan desp   30 03 2016 empresa de videojuegos para m vi170310204339

mbenach33355460 sant joan desp 30 03 2016 empresa de videojuegos para m vi170310204339 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El confinament a casa per evitar la propagació del coronavirus ha portat la televisió, els videojocs i les plataformes de vídeo a la carta (VOD, en anglès) a consolidar-se com a vies d’entreteniment. Per un 79% dels confinats, el consum de sèries i pel·lícules és la principal activitat, segons un estudi de Havas Media Group Espanya. No obstant, tot i que quedar-se al sofà pugui servir per posar-se culturalment al dia, un consum més gran no suposa que els dos sectors no es vegin colpejats per aquesta crisi sanitària mundial.

El món virtual de videojocs, ja en alça, està notant un fort augment de consumidors. STEAM, una de les principals plataformes de comercialització mundial, registra gairebé 20 milions d’usuaris connectats al dia. «Això serveix per consolidar el sector, però no estem guanyant més diners», explica Jordi Soler, director general de la Lliga de Videojocs Professional (LVP).

Aquesta empresa, líder al món del videojoc en espanyol, ha notat un augment del 70% en les visualitzacions dels seus tornejos i del temps mitjà de consum, i són els campionats del League of Legends (+87%) i del Clash Royale (+40%) els casos més notoris. La digitalització i la capacitat dels equips de treballar des de les seves ‘gaming houses’ han permès a la LVP mantenir gairebé totes les seves competicions.

PÈRDUES DE 50 MILIONS

No obstant, el mercat del ‘gaming’ es prepara per a l’impacte d’una crisi que pot suposar, només a Espanya, pèrdues de fins a 50 milions d’euros mensuals, segons l’Associació Espanyola de Videojoc (AEVI). «Hi ha molta més gent jugant, però en la majoria de casos es tracta de jocs gratuïts que funcionen amb la publicitat o minipagaments», explica Marc Angrill, expert en videojocs i codirector de la revista Lúdica.

AEVI, que representa gegants com Nintendo, Ubisoft, Sony o Blizzard, calcula que l’augment d’aquestes compres no cobrirà la caiguda del mercat físic i que fins a 4.000 llocs de treball al sector poden veure’s afectats per expedients de regulacions temporals d’ocupació (ERTOs). Quan es recuperi la normalitat, assenyalen, el pic de consum actual caurà mentre que l’impacte en el mercat físic pot mantenir-se. Per això, demanen ajuts de l’Estat al sector.

A més, convencions essencials per a la indústria com l’E3, on Playstation i Xbox havien de presentar les seves consoles de nova generació, han sigut cancel·lades. Un cop econòmic per a grans companyies i estudis independents que necessiten aquests congressos per arribar a inversors. L’impacte és encara més gran en mercats més consolidats com el xinès, el sud-coreà i el nord-americà.

EL CINE SALTA A L’‘STREAMING’

Al món de l’audiovisual es repeteix el mateix patró. L’aturada en la producció i el tancament de sales de cine als països ja afectats pel Covid-19 va portar la indústria de l’entreteniment a tenir una caiguda dels seus registres a taquilla del 60,2% durant el cap de setmana passat, la pitjor patacada de la seva història. I això que al seu principal mercat, Estats Units, moltes sales van estar obertes.

El confinament a casa de milers de persones està portant aquest consum cultural al sofà. A Espanya, el diumenge 15 de març va reunir una mitjana de 10,5 milions d’espectadors davant el televisor, 355 minuts per llar que, segons el Gabinet d’Estudis de Comunicació Audiovisual, van suposar un rècord històric. La companyia d’anàlisi de dades Nielsen estima que el confinament es traduirà en un augment del 60% de l’‘streaming ’. Tot i que les companyies de VOD no fan públics les seves dades, HBO Espanya confirma a aquest diari que estan veient augments del consum durant aquests dies.

Notícies relacionades

Més enllà dels descomptes i promocions que ofereixen i que grans productores de Hollywood hagin mudat part de les seves estrenes a l’‘streaming’, la crisi del coronavirus també danyarà uns serveis la tendència al creixement dels quals s’ha mantingut al llarg dels últims anys. «Potser ara notem una millora, però és ingenu pensar que això pot beneficiar algú», explica Jaume Ripoll, cofundador i director editorial de Filmin. «Hi ha més consum, però no més subscriptors». La plataforma ha obert un canal de quarantena per amenitzar el confinament a casa.

Tot i que Disney+ va avançar la seva arribada a Espanya de la mà de Movistar per al dimarts 24, els analistes assenyalen que serà el gegant mediàtic més perjudicat pel Covid-19. El confinament ha disparat les accions de plataformes com Netflix i Amazon, però la incertesa a Europa i a Àsia llastarà les seves expectatives de beneficis anuals. Per acabar-ho d’adobar, la Unió Europea ha demanat a gegants com Netflix que rebaixin la qualitat d’emissió del seu contingut per evitar el col·lapse d’internet mentre durin els confinaments.