Després d'un mes de crisi
Les caigudes de l'Ibex 35 deixen valors a preu de saldo
JP Morgan o Blackrock aprofiten les 'rebaixes' per comprar per les cotitzades espanyoles
El Govern, previngut, blinda les empreses «estratègiques» per evitar el control estranger

zentauroepp50879427 bolsa191113124415 /
La crisi sanitària per la pandèmia del coronavirus ha provocat la caiguda de les bosses de tot el món. Sumen ja quatre setmanes de pànic borsari que han tingut com a punta la guerra de preus al si de l’OPEP, entre l’Aràbia Saudita i Rússia. El resultat a Espanya ha sigut una pèrdua de l’Ibex 35 superior al 30% del seu valor i la caiguda d’empreses com Telefónica, Iberdrola, Repsol, Santander o BBVA que s’han quedat, per a molts, a preu de saldo.
I a molts els agrada pescar en aigües tèrboles. Molts inversors no han deixat passar l’oportunitat de llançar l’ham sobre empreses que s’han fet atractives a una opa. L’exemple més clar ha sigut JP Morgan. El banc nord-americà ha aprofitat la crisi per convertir-se en el segon accionista de Repsol (6,8%), després d’aconseguir un 4,7% de la petroliera el 13 de març. L’entitat financera tenia fins aquell moment un 2,1% de l’empresa d’Antoni Brufau, que ha perdut la meitat del seu valor des que va començar l’any.
Però JP Morgan no ha sigut l’única que ha estat de pesca aquestes setmanes. Blackrock va aprofitar la caiguda de Telefónica –prop d’un 45%– per aconseguir un tros (0,085%) de la teleco, fins a elevar la seva participació al 5,210%. Al voltant de 20,5 milions d’euros es va deixar el fons en l’empresa que dirigeix José María Álvarez-Pallete. També va picar en ACS, amb una alça del 4,977% al 5,026% de presència.
«És un moment de pànic, al qual s’arriba després d’una sobrereacció agreujada per algoritmes. Les cotitzacions actuals no responen al que hauria de ser la cotització d’uns valors d’empreses rendibles, amb un projecte a mitjà i llarg termini interessant, són valors molt baixos», va explicar el professor d’Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Enric Serradell.
Unes rebaixes inesperades que són objecte de desig per a molts inversors, especialment fons com JP Morgan o Blackrock, que aprofiten els moments de més pànic i volatilitat per a les seves inversions estratègiques. «Els fons, si veuen que les valoracions no es corresponen amb els preus actuals, hi veuen una oportunitat i l’aprofitaran», reconeixia Joaquín Robles, analista XTB.
L’antídot
El president del Govern va sorprendre aquesta setmana amb l’anunci, dins del seu decret de mesures econòmiques, d’una espècie d’«acció d’or» per evitar que inversors de fora de la Unió Europea (UE) aconseguissin una participació superior al 10% d’empreses espanyoles de determinats sectors clau. És a dir, elèctriques, telecos, mitjans de comunicació...
¿És que hi havia cap amenaça sobre alguna d’aquestes? La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va negar-ho rotundament la setmana passada durant una compareixença pública i va assegurar que tant la decisió de la CNMV de reduir les operacions a curt, com el blindatge del Govern, l’únic que fan és provar d’evitar una «situació indesitjable». Una espècie d’antídot per «prevenir qualsevol situació de risc» perquè «ara com ara no hi ha cap tipus d’amenaça en l’horitzó», va reblar Ribera.
Encara queda
Notícies relacionadesEliminat el principal perill, encara queda. L’Ibex 35 va tancar divendres la seva quarta setmana consecutiva a la baixa i, tot i que l’actuació compassada dels bancs centrals va alleujar el pànic, no ha aconseguit apujar l’ànim. Hi continuarà havent valors baixos i oportunistes a l’aguait, segons el professor d’Economia de Deusto Business School, Massimo Cermelli.
El moment clau serà «quan es comenci a aplanar la corba sanitària a Itàlia». «Llavors es produirà el repunt en la resta de mercats i hi haurà un senyal clar d’inversió de la tendència», va explicar Cermelli. El mes d’abril serà un bon moment, al seu judici, per invertir, no només per als fons, sinó també per als detallistes que vulguin rendibilitzar els seus estalvis.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Tribunals "Me l’han jugada. Agafeu-los i mateu-los"
- Piscines, brou de cultiu de malalties: quines infeccions pots agafar i com prevenir-les
- Mor una anciana atropellada pel seu propi vehicle a Barcelona
- POLÍTICA Sánchez braceja per salvar-se del naufragi mentre Feijóo celebra cada cop amb el PP de festa
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comitè federal Illa exhibeix el seu suport a Sánchez i a les mesures preses en el PSOE: «Anem pel bon camí»