Pla de xoc

Coronavirus: Les famílies vulnerables podran ajornar un mes el pagament de les seves hipoteques

El president Sánchez assegura que cap família vulnerable serà desnonada en aquesta crisi

L'Executiu aprova una línia d'avals públics de fins a 100.000 milions perquè el crèdit flueixi

rosas52249761 calvino y montero en consejo de ministros200211175851

rosas52249761 calvino y montero en consejo de ministros200211175851 / Juan Carlos Hidalgo

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / M. Á. Rodríguez / M. Jiménez Botías

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts una moratòria en el pagament de les hipoteques de la primera vivenda de famílies vulnerables que hagin vist caure els seus ingressos o es trobin a l’atur com a conseqüència del coronavirus. La mesura es complementa amb la prohibició de tallar subministraments bàsics (aigua, llum, gas i telecomunicacions) a aquests col·lectius. «Garantirem el dret a la vivenda de les famílies més vulnerables; en aquesta crisi, ningú serà desnonat de casa seva per passar una situació de dificultat», ha afirmat el president del Govern, Pedro Sánchez.

Fonts del Govern han precisat que la mesura estarà en vigor el mateix temps que el Reial Decret del Govern (és a dir, un mes), però alhora han deixat la porta oberta a prorrogar-la si és necessari. Al sector financer se li ha traslladat durant el matí que la moratòria serà d’un mes prorrogable a un altre més. L’Executiu també ha apuntat que les autoritats financeres europees (el Banc Central Europeu i l’Autoritat Bancària Europea) estan estudiant si permetre als bancs no haver de fer provisions per aquests ajornaments de les quotes hipotecàries, és a dir, no haver de reservar unes quantitats per afrontar pèrdues com a conseqüència dels impagaments del crèdit. No obstant, aquesta mesura no seria necessària si la moratòria estigués en vigor un mes o dos a causa dels terminis fixats per la normativa bancària. 

Algunes fonts del sector financer van rebutjar la setmana passada la moratòria hipotecària, ja adoptada a Itàlia i França. No obstant, aquest dimarts, les patronals bancàries AEB i CECA han volgut recolzar l’ajornament del pagament dels préstecs hipotecaris. També han assegurat que subscriuen el conjunt de mesures anunciades pel Govern i han expressat la seva disposició a col·laborar en la mesura de les seves possibilitats per fer-ho efectiu.

Lloguers i liquiditat

Ministres d’Unides Podem també han portat sobre la taula del Consell de Ministres la possibilitat d’una moratòria en el pagament dels lloguers, com han establert altres països europeus, tot i que la mesura no ha tirat endavant. Les fonts del Govern han argumentat que la situació extraordinària podria durar només un mes i s’han mostrat confiades que els propietaris i els llogaters puguin arribar a acords sense que hi hagi d’intervenir l’Estat i com a mostra de la col·laboració de la societat davant del moment extraordinari que viu el país. El portaveu d’aquesta formació, Pablo Echenique, ha apuntat que «caldrà fer més passos per protegir les persones que viuen de lloguer i les que no tenen ingressos o tenen ingressos molt baixos», però ha qualificat d’«espectacular» el pla de xoc aprovat per l’Executiu. 

Notícies relacionades

El president Sánchez també ha anunciat una línia d’avals amb garantia pública de fins a 100.000 milions d’euros que es concediran a empreses per evitar que els bancs deixin de fer-los préstecs per temor dels impagaments, i que preveu mobilitzar una quantitat d’entre 50.000 i 100.000 milions addicionals de diners privats. «Volem enviar a les empreses i els mercats un missatge contundent i rotund: l’Estat espanyol proporcionarà al teixit empresarial tota la liquiditat que necessiti per evitar que els problemes de liquiditat es converteixin en problemes de solvència», ha afirmat. 

Les fonts del Govern han precisat que el percentatge dels préstecs que serà avalat s’està discutint a nivell europeu. Les quantitats indicades per Sánchez, amb tot, apunten que l’Estat garantirà als bancs el cobrament d’entre el 75% i el 50% del préstec en cas que la companyia caigui en morositat. El Govern, així mateix, ha aprovat una línia d’avals addicional de 2.000 milions per a empreses exportadores, especialment pimes, així com facilitar la reestructuració de crèdits a empreses agràries afectades per la sequera. 

¿Què s’entén per col·lectiu vulnerable?

D’acord amb l’esborrany que estudien a la Moncloa, a què ha tingut accés Europa Press, els supòsits de vulnerabilitat econòmica a conseqüència de l’emergència sanitària ocasionada pel Covid-19 contemplen que el deutor hipotecari passi a estar en situació d’atur o, en cas de ser empresari o professional, pateixi una pèrdua substancial dels ingressos o una caiguda substancial de les vendes, així com que el conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar no superi, el mes anterior a la sol·licitud de la moratòria, determinats límits.

‘Coronavirus avui’