CAIGUDA DEL 45% EN UNA SETMANA

El bitcoin agreuja la seva caiguda i posa en dubte el seu paper com a valor refugi

Els experts apunten que els inversors han recuperat inversió després de la caiguda de les borses

undefined41930208 a picture taken on february 6  2018 shows a person holding a190620181909

undefined41930208 a picture taken on february 6 2018 shows a person holding a190620181909 / JACK GUEZ

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les criptodivises, amb el bitcoin al capdavant, s’han desplomat aquesta setmana davant de l’amenaça de l’extensió del brot del coronavirus a escala internacional. La caiguda, que ha arribat a ser del 45% en una setmana deixa al descobert la volatilitat de les criptomonedes i deixa en dubte el seu paper com a valor refugi. Cap actiu sembla aquests dies disposar de vacuna per al pessimisme i fins i tot l’or s’ha devaluat el 5% en una setmana. 

La situació de les criptodivises ha sigut descrita entre els especialistes com d’«estranya». En uns moments de màxima incertesa haurien d’haver sigut capaços de guanyar la confiança dels inversors, especialment dels asiàtics. No obstant, la caiguda borsària internacional sembla haver influït en la recuperació d’actius digitals. Les criptomonedes s’han comportat com a font de liquiditat per compensar les pèrdues als mercats de capitals. Les borses han tingut la caiguda més gran des dels pitjors moments del ‘brexit’, un 36% en només tres setmanes.  

Notícies relacionades

La practicitat del bitcoin com a moneda també ha quedat en dubte. S’augurava en els últims anys una etapa d’estabilitat canviària, una revalorització amb alts i baixos assumibles. La caiguda de cotitzacions corrobora les tesis d’aquells que consideren les criptomonedes descentralitzades com un mitjà de pagament sense futur i un mer instrument especulatiu opac al fisc i al control.

Bitcoin es va revaloritzar el 32% en tot just dos mesos, entre desembre i febrer, per començar de nou la devaluació. Unes primeres sis setmanes de l’any plenes d’optimisme que els més convençuts justificaven en la naturalesa del codi del bitcoin i la seva naturalesa cada vegada més escassa. L’evolució futura de l’actiu és, com sempre va ser, una incògnita. Tant per als autodenominats experts com per als altres.