EPIDÈMIA INTERNACIONAL

Merkel: «El 70% de la població d'Alemanya s'infectarà amb el coronavirus»

La cancellera, disposada a abandonar el «dèficit zero» per pal·liar l'impacte de l'epidèmia

monmartinez49128581 berlin  germany   19 07 2019   german chancellor angela merk190719151801

monmartinez49128581 berlin germany 19 07 2019 german chancellor angela merk190719151801 / CLEMENS BILAN

4
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez

El Govern d’Angela Merkel  dona per fet que entre el 60% i el 70% de la població a Alemanya s’infectarà amb el coronavirus. L’epidèmia és un fet a Europa, assegura Berlín, que també puntualitza que la majoria d’infectats (al voltant d’un 80%) mostra, de moment, símptomes lleus o nuls. Les persones grans i amb malalties cròniques són els principals grups de risc.

«El virus és aquí, això hem d’entendre-ho tots. Les nostres decisions polítiques són el resultat del que diuen experts i científics», ha dit Merkel en una conferència de premsa de més d’una hora a Berlín davant de premsa alemanya i estrangera. Merkel només ofereix aquest tipus de compareixences davant de periodistes en situacions excepcionals, cosa que deixa clar que el seu Govern considera que es troba en una situació greu.

El segon missatge que ha volgut enviar el Govern alemany és que el seu objectiu principal ara mateix és alentir l’expansió  del virus. Com més lenta avanci la infecció entre la població, més capacitat tindrà el sistema sanitari alemany d’enfrontar la crisi i evitar un col·lapse de la xarxa d’hospitals i consultes. Segons el Ministeri de Sanitat federal alemany, el país compta amb 28.000 llits de cures intensives. De moment, suficient, sempre que no es produeixi un avenç exponencial de casos com el que hi ha hagut a Itàlia.

Responsabilitat individual

El ministre de Sanitat federal, Jens Spahn, que ha acompanyat Merkel en la roda de premsa, ha insistit novament en el seu missatge dels últims dies: per evitar que el sistema sanitari d’Alemanya es vegi sobrecarregat i saturat per l’onada d’infectats amb símptomes lleus o greus, l’important és que la població entengui que ha d’assumir una responsabilitat individual: prescindir de viatges innecessaris i esdeveniments massius, rentar-se les mans regularment i a consciència, evitar donar la mà, no anar a treballar si apareixen símptomes i així un llarg etcètera de mesures personals.

«En algun moment haurem d’establir prioritats», ha dit Merkel respecte al sistema sanitari alemany. La roda de premsa d’aquest dimecres ha tingut lloc després d’una videoconferència dels caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea. A preguntes dels periodistes, la cancellera ha dit que Alemanya podria haver de reduir l’exportació de medicaments a la resta de països europeus i concentrar-se en la situació nacional en vista de l’epidèmia.

El Govern alemany, assessorat per l’Institut Robert-Koch, remarca que la inexistència d’una vacuna –no n’hi haurà almenys fins a l’any que ve– fa la situació encara més complicada. Berlín ha augmentat els recursos a disposició dels centres de recerca i hospitals per al desenvolupament d’una vacuna i de mesures per combatre els efectes del coronavirus.

Efectes econòmics

L’economia alemanya, fortament dependent del comerç exterior i de cadenes de producció i subministrament enfocades a l’exportació, patirà inevitablement l’impacte  de la crisi generada per l’epidèmia. El Govern federal n’és conscient i ja ha anunciat un paquet de més de 12.000 milions d’euros per als pròxims anys.

De moment, aquests diners se centren a facilitar la retallada de jornades en empreses que vulguin evitar l’acomiadament de treballadors i en ajuts fiscals per a als sectors més colpejats per la crisi. 

Experts demanen ja al Govern mesures més dràstiques, com un milionari paquet de despesa pública, enfront d’una situació que molt probablement empenyerà Alemanya a una recessió que ha aconseguit esquivar per molt poc durant els últims mesos. Divendres d’aquesta setmana, el ministre federal d’Economia, el democristià Peter Altmaier, anunciarà més detalls del nou paquet de mesures.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha mostrat aquest dimecres la seva disposició a flexibilitzar el respecte del principi de «dèficit zero» per poder aturar l’«extraordinària situació» de l’epidèmia de coronavirus, no saturar el sistema sanitari i mantenir en la mesura del que sigui possible l’activitat econòmica.

Merkel ha fet aquestes declaracions sobre la disciplina pressupostària al seu país en la primera compareixença monotemàtica sobre l’epidèmia del nou coronavirus. Alemanya és el setè país més afectat del món, amb uns 1.300 infectats i 3 morts relacionades al Covid-19.

«Farem el necessari per superar aquesta situació», ha indicat la cancellera, que ha afegit: «I després veurem què significa això per al nostre pressupost». El Govern ha al·ludit que els experts consideren que entre el 60% i el 70% de la població alemanya podria encomanar-se.

La cancellera ha indicat que la comissió de pressupostos del Bundestag (Cambra baixa) aprovarà una partida extraordinària de fins a 1.000 milions d’euros per a les contingències derivades de l’epidèmia de coronavirus.

Ha explicat, a més, que el Pacte d’Estabilitat i Creixement de la Unió Europea conté certa «flexibilitat» per a situacions «extraordinàries» com l’actual i que també el fre a l’endeutament inclòs en la Constitució alemanya preveu excepcions.

Les situacions extraordinàries, ha indicat, es confronten amb «mitjans extraordinaris».

Merkel ha afegit, així mateix, que, «per fortuna», Alemanya té una salut fiscal «robusta» i pot afrontar millor aquesta crisi.

Davant la valoració de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que l’actual situació és comparable amb la crisi financera global de 2008-2009, la cancellera ha advocat per la cautela, treballar en la contenció i veure les conseqüències sobre l’economia.

Segons el seu parer, el que és principal és alentir l’extensió de l’epidèmia per no saturar el sistema sanitari i mantenir l’activitat econòmica «en la mesura que sigui possible».

Notícies relacionades

Per això ha demanat a la ciutadania, sobre el que facin les autoritats, «solidaritat» i sentit comú, així com «prioritzar» en l’activitat diària, renunciant, per exemple, a anar a actes esportius o concerts.

En l’àmbit europeu ha advocat per acordar «estretament» les mesures i evitar les actuacions en solitari o tancar fronteres.