Lagarde adverteix del risc d'una crisi com la del 2008 pel coronavirus

La presidenta del BCE alerta els Governs de la necessitat de mesures urgents i contundents

L'autoritat monetària prepara iniciatives per facilitar finançament barat i liquiditat en el sistema

lagarde / periodico

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

L’epidèmia de coronavirus amenaça de provocar una crisi semblant a la de la Gran Recessió del 2008 en absència d’una resposta urgent i coordinada. Amb aquesta inusitada contundència ho va advertir aquest dimarts la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, durant la videoconferència que van mantenir els líders de la Unió Europea (UE). «(Tret que s’adoptin mesures decidides) veurem un escenari que ens recordarà a molts de nosaltres el de la Gran Crisi Financera del 2008», va advertir la francesa, segons ha revelat a l’agència ‘Bloomberg’ una font coneixedora de la trobada. 

Davant els missatges públics tranquil·litzadors de ministres europeus com Nadia Calviño, Lagarde ha llançat així en privat l’advertència més severa fins a la data per part d’un alt càrrec comunitari sobre els possibles efectes de la crisi sanitària en l’activitat. Itàlia, va apuntar, és ara per ara el país més castigat, però l’impacte probablement s’encomani a altres països. Si les autoritats no actuen de forma valenta, va alertar, es corre el risc que es produeixi un «col·lapse de part» de les economies europees, però si la resposta és adequada el ‘shock’ probablement sigui temporal.

L’objectiu de Lagarde era apressar els Governs a deixar els dubtes enrere. De fet, va lloar les iniciatives adoptades en algunes àrees, però va advertir que encara era necessari prendre’n més. Des de molt abans de l’esclat de la crisi sanitària, el BCE ve alertant els països i Brussel·les que el marge de la política monetària per estimular una economia europea que ranqueja des de mitjans del 2018 és cada vegada més escàs i que era el moment d’activar iniciatives d’estímul fiscal. El coronavirus ha elevat la necessitat d’aquestes accions de despesa pressupostària.

Marge escàs

El consell de govern del BCE es reunirà aquest dijous a Frankfurt en la trobada ordinària que se celebra cada mes i mig per revisar la política monetària. El mercat espera que prengui mesures, després de l’escalada de contagis a Europa i després que la majoria dels bancs centrals, inclosos la Reserva Federal nord-americana i el Banc d’Anglaterra, hagi adoptat estímuls de forma urgent i sense esperar a les seves trobades programades. El problema és que, després de les iniciatives excepcionals que va prendre el setembre passat, la institució europea té menys marge d’actuació que la majoria dels seus homòlegs.  

Notícies relacionades

Lagarde va explicar en la videoconferència que el BCE està contemplant totes les alternatives que té disponibles de cara a la reunió d’aquest dijous, particularment les que passen per proveir finançament «superbarat» i per assegurar que no es produeix un problema de liquiditat en el sistema. L’exdirectora gerent del Fons Monetari Internacional, això sí, va insistir que aquestes iniciatives només seran efectives si els Governs actuen també per garantir que els bancs continuïn prestant a les empreses en les zones afectades. 

Els analistes creuen possible que l’autoritat monetària retalli els tipus addicionalment, però té un marge limitat per fer-ho. El tipus de referència porta en el 0% des de març del 2016, mentre que la facilitat de dipòsit (l’interès que s’imposa als diners que els bancs dipositen en la institució) és en negatiu des de juny del 2014, cosa que implica que les entitats reben menys diners del que deixen. Aquesta última porta en el -0,5% des de setembre i no es descarta alguna retallada addicional. El gruix de les mesures, amb tot, pot anar per un augment del programa de compra de deute públic i privat des dels actuals 20.000 milions d’euros mensuals i una millora de les línies de liquiditat barata als bancs.