Pla de xoc

Coronavirus: L'Estat compensarà el salari per les jornades modificades per atendre els fills

El Consell de Ministres preveu aprovar la nova prestació aquest dijous

El ministre Escrivá xifra en 50 milions el cost de fer arribar una prestació a 70.000 persones en quarantena

rosas52132461 ministro seguridad social jose luis escriva200204165625

rosas52132461 ministro seguridad social jose luis escriva200204165625 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha anunciat que el Consell de Ministres preveu aprovar aquest dijous un reial decret per a la creació d’una nova prestació de la Seguretat Social a favor de pares o mares a través de la qual es compensarà els qui es vegin forçats a sol·licitar una reducció o suspensió de jornada transitòria per atendre els seus fills com a conseqüència del tancament dels centres educatius pel coronavirus. En una entrevista a Onda Cero, Escrivá ha explicat que l’Estat absorbirà la reducció salarial derivada d’aquestes circumstàncies.

«Això significa que un pare o mare que vagi a la seva empresa i digui que s’ha de quedar a casa per atendre els fills podrà sol·licitar, si l’empresa no pot oferir-li una solució de teletreball, una compensació d’ingressos pel temps que estarà a casa i serà a través d’una prestació de la Seguretat Social», ha explicat Escrivá. «Això, porta a dissenyar una norma que requereix un projecte llei. La suspensió de les classes va tenir lloc dilluns i jo crec que dijous tindrem el decret», ha afegit el ministre per emfatitzar la rapidesa en la reacció del Govern.

Pla de xoc

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social ha explicat que el cost pressupostari del pla de xoc que ultima el Govern (en el qual s’inclourà la prestació per a pares i d’altres) serà «significatiu, però manejable».

En particular, ha estimat en uns 50 milions d’euros la despesa pública vinculada a fer arribar a unes 70.000 persones aïllades una prestació equiparable a la incapacitat temporal a causa de malaltia professional, adoptada aquest dimarts pel Consell de Ministres, durant tres setmanes. Escrivá ha adoptat a tall d’exemple la xifra de 70.000 possibles beneficiaris d’aquesta prestació a partir de l’experiència d’Itàlia, si bé ha precisat que el cas espanyol no és comparable. Ha afegit que en aquest moment la xifra de persones en aquesta situació «és baixa». A més, ha posat la xifra de 50 milions en relació amb el cost actual de 800 milions cada mes d’aquesta prestació per arribar a la conclusió que la xifra és «significativa, però manejable».

Moratòria en el pagament de quotes

Notícies relacionades

Escrivá ha confirmat que el Consell de Ministres preveu aprovar aquest dijous, a més, una mesura que permetrà als empresaris de negocis afectats pel coronavirus «una moratòria de fins a un any» en el pagament de les seves cotitzacions a la Seguretat Social. El ministre ha precisat que, a diferència del model existent d’ajornament de quotes, la moratòria no comportarà el pagament d’interessos per la demora. «El criteri serà sectorial, molt focalitzat, davant d’ecos que justifiquin la necessitat d’aquesta moratòria», ha aclarit. Les mesures seran extensibles als autònoms.