Mesures per als treballadors

Coronavirus: UGT i CCOO proposen una nova prestació per cessament laboral

Els sindicats demanen donar cobertura pública a les persones afectades per quarantenes, tancament de centres o cures familiars

Les organitzacions plantegen més ajuda pública per a les regulacions temporals d'ocupació

rosas50754660 ccoo unai sordo ugt pepe alvarez191105164737

rosas50754660 ccoo unai sordo ugt pepe alvarez191105164737 / Marta Fernandez Jara

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

En espera que el Govern anunciï el pla de mesures econòmiques que preveu sotmetre a la consideració del diàleg social (amb empresaris i sindicats), les organitzacions sindicals UGT i CCOO han començat a posar sobre la taula les seves propostes fiscals, laborals, socials i financeres, com han fet també les organitzacions empresarials.

En un document conjunt emès aquest dimarts UGT i CCOO advoquen «perquè es dicti un reial decret llei en què, a més d’articular un conjunt de mesures laborals i de seguretat social que donin seguretat jurídica a empreses i persones treballadores, s’habiliti un fons d’ajuda extraordinari per cobrir-les». 

Prestació per incapacitat temporal

Des del punt de vista sindical, les mesures «de caràcter temporal i excepcional» que haurien de negociar els agents socials haurien d’incloure «la consideració de l’aïllament preventiu patit pels treballadors/es com a conseqüència del coronavirus, com una contingència protegida per la prestació IT», d’incapacitat temporal. A més, no s’hauria d’exigir el període de carència per tenir dret a la prestació.

Així, es considera necessària la «declaració de contingència professional per a les persones treballadores que contreguin el virus SARS-CoV-2 i les que estiguin sotmeses a aïllament preventiu per ocasió o com a conseqüència de la feina» i els sindicats esmenten com a exemple els supòsits esdevinguts als treballadors de l’hotel de Tenerife o les persones treballadores dels centres i institucions sanitàries, entre d’altres.

Per a tots aquests casos, els sindicats proposen «un complement de millora de l’IT fins a assolir el 100% de les retribucions de les persones treballadores amb càrrec al fons creat», de diners públics.

Prestació per cessament laboral

UGT i CCOO també posen sobre la taula la necessitat de configurar «una prestació de caràcter extraordinari de suspensió de la relació laboral» a càrrec del mateix fons públic extraordinari.

Aquesta prestació hauria d’atendre els casos de suspensió del contracte de treball «per causes alienes a la voluntat de l’empresa i les persones treballadores» relacionades amb quarantenes, amb tancament de centres escolars o de dia per a persones grans, amb restriccions a la mobilitat que impedeixin l’assistència al centre de treball o amb la necessitat de cuidar familiars de primer grau (pel tancament d’escoles o centres de dia).

En el cas dels treballadors públics afectats per aquestes situacions, s’ha de preveure com un supòsit de permís retribuït tenint en compte el reial decret llei de norma bàsica, segons la proposta sindical.

ERO temporals

A més, les organitzacions sindicals plantegen articular un procediment «específic i extraordinari» per als supòsits en què l’empresari justifiqui la necessitat d’una suspensió total o parcial de l’activitat o reduccions de jornada com a conseqüència dels efectes del coronavirus.

Notícies relacionades

«En aquests supòsits, s’ha de preveure que podran accedir a les prestacions fins i tot les persones treballadores que no tinguin els períodes de cotització necessaris per tenir dret a les prestacions d’atur. Igualment, el temps en què es percebin les prestacions d’atur no es computaran als efectes de consumir els períodes màxims de percepció legalment establerts».

En tot cas, segons la proposta sindical: «A més dels requisits actualment exigits per l’Estatut dels Treballadors i el reial decret 1483/2012, de 29 d’octubre, es requerirà autorització prèvia de l’autoritat laboral».