Per cessió il·legal de treballadors

Ryanair haurà de pagar 36.000 euros per la sanció d'Inspecció a Girona

L'aerolínia rep un requeriment pel doble de la quantia prevista, a causa del seu historial previ d'infraccions

zentauroepp49393385 ryanair girona190823183725

zentauroepp49393385 ryanair girona190823183725

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ryanair haurà de pagar un total de 36.000 euros a la Seguretat Social davant de l’acta aixecada per Inspecció de Treball, que va dictaminar una cessió il·legal de 18 treballadors a la seva base de Girona. Així ho ha confirmat a EL PERIÓDICO el Departament de Treball de la Generalitat, que ha precisat que la quantia imposada per la ‘policia laboral’ ha sigut del doble inicialment contemplat per llei, a causa del seu historial previ d’infraccions. L’aerolínia no ha volgut respondre a les preguntes d’aquest mitjà.

La Inspecció de Treball va aixecar acta davant de la denúncia interposada pel sindicat USO l’abril del 2019, ja que la central interpretava que l’aerolínia estava practicant una cessió il·legal de treballadors. És a dir, que contractava tripulants de cabina mitjançant segones empreses, tot i que aquests responien a les ordres directes de personal de Ryanair. Cosa que atorgava a Ryanair una flexibilitat (i als treballadors, una inestabilitat) no permesa ni per la contractació a través d’Empreses de Treball Temporal (ETT); segons van explicar fonts del Departament de Treball. Les companyies involucrades són Crewlink Workforce.

No és la primera vegada que Ryanair es veu involucrada en un correctiu per part d’Inspecció de Treball. L’aerolínia d’origen irlandès va rebre requeriments l’any passat durant les protestes de tripulants i pilots contra el tancament de bases. Llavors l’autoritat laboral va aixecar acta contra l’aerolínia per vulneració del dret de vaga i obstrucció a l’actuació inspectora. En aquesta ocasió, l’historial d’infraccions ha doblat l’import requerit per Inspecció, que ha sigut el màxim permès per llei.

Judici i inspeccions pendents

Notícies relacionades

Ryanair té la possibilitat de recórrer davant dels tribunals el requeriment d’Inspecció de Treball. Independentment d’això, l’aerolínia s’haurà de presentar dimarts que ve al judici programat a l’Audiència Nacional, on els sindicats USO, Sitcpla i Sepla han portat Ryanair per impugnar l’ERO que va tancar a finals de l’any passat, va acabar afectant 432 treballadors i es va saldar amb el tancament de les seves bases a les Illes Canàries.

La base que finalment Ryanair no va tancar, malgrat que va ser a la llista fins a l’últim moment, va ser la de Girona. Allà l’aerolínia va imposar una retallada laboral als tripulants de cabina i pilots per estalviar costos, que va afectar uns 120 treballadors. Precisament aquesta retallada està sent investigada per Inspecció de Treball a fi de determinar si va ser conforme amb l’ordenament legislatiu vigent.