Les retallades de Ryanair a Girona no respecten els drets laborals

Treball adverteix a l'aerolínia 'low cost' que les condicions i sous dels seus empleats violen la legislació i amenaça d'aplicar sancions si no es modifiquen

zentauroepp45662831 ryanair190612095821

zentauroepp45662831 ryanair190612095821 / Wolfgang Rattay

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ryanair se li acumulen els problemes per les seves retallades laborals a Girona. Aquest dimarts, en vigílies de Nadal, l’aerolínia ‘low cost’ ha rebut un amarg regal en forma de reprimenda per part de Treball. Els inspectors d’aquest organisme han conclòs que les noves condicions que la companyia pretén fer signar a part de la seva plantilla a la capital gironina«incompleixen la normativa laboral i de prevenció de riscos espanyola».

Després de fer una inspecció a l’aeroport i analitzar el model de contracte que l’aerolínia ha ofert als seus empleats, carregat de retallades, a canvi de no cessar les seves operacions a Girona, Treball ha considerat que algunes de les clàusules d’aquests contractes són «contràries» a la legislació i que el marge de discrecionalitat que Ryanair es vol atribuir «supera els límits permesos» per la llei espanyola.

L’aerolínia ‘low cost’ pretén convertir els seus treballadors fixos en fixos discontinus, cosa que suposa que aquests treballaran nou mesos a l’any i els altres tres quedaran a l’atur. Aquest intent d’«instaurar la figura d’un treballador gairebé itinerant» és, segons la inspecció, «una cosa que genera indefensió alstreballadors sobre el contingut dels seus drets i obligacions».

L’organisme també assenyala que el pla de l’aerolínia irlandesa estipula «un salari garantit que queda per sota del mínim interprofessional vigent». Treballadors de l’empresa i sindicats han denunciat que Ryanair els va fer xantatge sota l’amenaça de tancar la seva base estacional de Girona i que es va saltar les negociacions col·lectives en vigor, un aspecte que Treball també ha denunciat. Els inspectors només intervenen en processos d’alta tensió com està sent aquest cas.

AMENAÇA DE SANCIONS

L’advertiment que Treball ha enviat a Ryanair remarca que les clàusules estipulades per la companyia suposarien «incompliments tipificats com a greus o molt greus en matèria laboral i de prevenció i comportaria la imposició d’importants sancions».

Notícies relacionades

Així, s’insta l’aerolínia a «revisar» i «reconduir» les seves polítiques. En cas de no fer-ho, Treball es guarda l’opció d’actuar «amb tota la contundència que requereix l’activitat que no respecta els drets laborals més elementals». Aquest organisme ja va multar anteriorment Ryanair per no respectar el dret de vaga dels seus treballadors.

El revés de Treball, que ja va anunciar fa dues setmanes l’obertura d’una investigació a Ryanair, arriba després que aquest dilluns el sindicat USOC tornés a denunciar la companyia irlandesa per no donar d’alta als seus treballadors la Seguretat Social.