05 d’abr 2020

Anar al contingut

resultats

Endesa evita donar per fet el tancament de les nuclears el 2035

Bogas assegura que l'escenari central és complir el termini pactat però «poden passar moltes coses»

L'elèctrica va guanyar un 88% menys l'any passat pel tancament del carbó i el menor pagament que rep per les illes

P. Allendesalazar

Endesa evita donar per fet el tancament de les nuclears el 2035

JOSE LUIS ROCA

Endesa manté com a «hipòtesi bàsica» que totes les seves nuclears estaran tancades el 2035, però alhora continua deixant «la porta oberta a tot». Així ho ha assegurat aquest dimarts el seu conseller delegat, José Bogas, abans d’argumentar que «d’aquí 15 anys poden passar moltes coses». El missatge va especialment destinat a les centrals catalanes d’Ascó (2033) i Vandellòs (2035), les últimes que està previst que clausuri.

Després de fortes discrepàncies i amb la intermediació del Ministeri de Transició Ecològica, les grans elèctriques (Endesa, Iberdrola, Naturgy i EDP) van firmar fa un any un protocol per a les cinc plantes atòmiques en funcionament que contempla que es tanquin de manera esglaonada entre el 2027 i el 2035 i que va ser validat pel Govern central al seu Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC). Endesa, no obstant, sempre ha afirmat que és un pla «indicatiu».

Bogas, així, ha afirmat que les dates de tancament es podran mantenir «si es compleixen totes les previsions» d’aquest pla i ha defensat que el realment «important» és aconseguir els objectius de reducció d’emissions contaminants de l’estratègia del Govern. L’executiu, d’aquesta manera, ha deixat entreveure que no descarta haver d’allargar la vida de les nuclears catalanes si no és possible substituir la seva producció amb renovables. De fet, Endesa continua amortitzant-les com si haguessin d’estar en funcionament 50 anys, més del previst, una mesura que de moment li estalvia 40 milions d’euros a l’any.

Pla de contingència

El directiu també ha revelat que Endesa, controlada en un 70% pel grup semipúblic italià Enel, ha activat el pla de contingència pel coronavirus, que inclou intentar evitar els viatges entre la península transalpina i Espanya. De fet, els seus consellers italians no han acudit físicament a l’última reunió de l’òrgan d’administració. La mesura, ha explicat, es pren per «prudència», tot i que «potser sigui massa exagerada».  

Endesa va guanyar 171 milions d’euros l’any passat, un 87,9% menys que els 1.417 milions del 2018 a causa de les pèrdues comptables que li ha suposat el tancament anticipat de les seves centrals de carbó (1.469 milions) i la retallada de la retribució que rebrà en el període 2020-2025 (404 milions) per prestar el servei elèctric als territoris espanyols extrapeninsulars. 

Sense aquests efectes, el benefici ordinari seria de 1.562 milions, un 3% més, la mateixa proporció en què creixerà el dividend, fins als 1,475 euros per acció. El deute net ha crescut en 607 milions, fins als 6.377 milions d’euros, a causa del pagament del dividend, les inversions en renovables (un 211% més que l’any anterior) i l’entrada en vigor de la nova norma comptable (NIIF 16), que ha suposat un increment de 274 milions. Les inversions brutes s’han situat en 2.202 milions, amb un creixement del 50%.

Temes: Endesa