resultats

Els bancs andorrans van registrar 112 milions de beneficis el 2019

El conjunt del sector va gestionar recursos per valor de 4.714 milions d'euros, un 11% més que el 2018

Façana d’un banc andorrà.

Façana d’un banc andorrà. / TONY LARA

1
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El conjunt de bancs andorrans (AndbankBancSabadell d’AndorraCrèdit AndorràMoraBanc i Vall Banc) van registrar a final del 2019 una xifra total de recursos gestionats de 49.714 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de l’11% respecte al 2018. És, a més, una xifra que s’ha duplicat en l’última dècada, segons posa de manifest l’associació bancària andorrana (Andorran Banking).

Les entitats financeres del Principat han registrat, així mateix, un creixement dels beneficis agregats, amb un augment del 12,5% respecte a la xifra de l’exercici anterior, fins a arribar als  112 milions d’euros. Malgrat la conjuntura econòmica de tipus d’interès baixos i l’adaptació continuada a la normativa bancària internacional, que ha suposat, entre altres coses, més exigències de provisions i fortes inversions tecnològiques.

La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, ha destacat que els bancs andorrans han aconseguit transformar el seu negoci i recuperar el camí de beneficis creixents. «El sector a Andorra ha aconseguit tornar de forma consolidada a uns beneficis creixents comptant amb balanços reforçats i rendibles». 

Inversió creditícia

Notícies relacionades

La inversió creditícia bruta s’ha incrementat fins als 6.059 milions d’euros, un 2,5% més que el 2018, un aspecte que denota el creixement de la demanda tant per part de clients com d’empreses.  Durant el 2019, tots els bancs de la plaça han mantingut la qualificació de risc internacional, cosa que demostra la confiança de les agències de ràting en el sector. Així mateix, la rendibilitat financera (ROE) es va situar en un 7,76%, per sobre de la mitjana dels bancs europeus (6,60% segons dades del BCE). 

La ràtio de solvència CET1 (phase-in) era del 16,98% el 31 de desembre del 2019, superior a la de l’exercici anterior, que va ser del 16,30%, i per sobre de la mitjana dels bancs europeus, que se situa en el 14,37%. El 2019 serà el primer exercici en què les entitats presentaran la seva ràtio de solvència segons els criteris europeus de Basilea III, després de l’entrada en vigor, el gener del 2019, de la llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió. 

Temes:

Andorra