MESURA DE SEGURETAT

Els assistents al MWC passen la quarantena en hotels d'Europa

Alts càrrecs de grans companyies com Xiaomi o Huawei no han tornat a la Xina i treballen aïllats en hotels de ciutats com Barcelona a l'espera del congrés

zentauroepp52129435 coronavirus200204104556

zentauroepp52129435 coronavirus200204104556 / ANTHONY WALLACE

3
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Mobile World Congress (MWC) es prepara per a una edició anòmala, inèdita en els seus ja 14 anys a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. La fira de telefonia mòbil més important del món veu com el degoteig de cancel·lacions de grans empreses pel temor de la propagació del coronavirus omple d’incertesa l’edició d’aquest any.

[Segueix les últimes notícies en directe sobre el coronavirus].

Aquest dilluns, la japonesa Sony, l’alemanya Gigaset i la xinesa Umidigi van anunciar la cancel·lació de la seva presència, seguint així els passos de les nord-americanes Amazon Nvidia, la sueca Ericsson, la coreana LG i la japonesa NTT DoCoMo. Totes les empreses han justificat la seva renúncia a assistir al congrés per «la falta de seguretat per garantir el benestar dels seus treballadors». La baixa d’aquests grans noms de la indústria genera incertesa respecte al desenvolupament de la fira i el seu impacte, que l’empresa organitzadora (GSMA) ha estimat en 492 milions d’euros.

QUARANTENA EN HOTELS

Fins a 2.800 companyies de tot el món participaran en aquest esdeveniment de referència mundial que se celebrarà a Barcelona entre el 24 i el 27 de febrer. Entre aquestes empreses hi haurà altres gegants del sector, com Samsung (macroexpositor i líder carismàtic quant a les tendències de mòbils, any rere any), Xiaomi (productor indiscutible de dispositius innovadors a preus molt accessibles) i Huawei (empresa que vol demostrar al món la potència, seguretat i transparència de la seva tecnologia 5G malgrat les travetes del president nord-americà, Donald Trump). De moment, totes tres mantenen la seva aposta per anar-hi.

Aquestes companyies, que són les que més novetats presentaran en aquest pròxim MWC, han optat per seguir amb les recomanacions sanitàries establertes per la GSMA i per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Coordinats amb l’organització, expositors com Xiaomi Huawei han confirmat a EL PERIÓDICO que han iniciat una quarantena voluntària. Així, empleats i alts directius d’aquestes firmes xineses es troben des de fa dies treballant aïllats en hotels de diferents ciutats europees, com Barcelona, o als domicilis particulars. Altres empreses no xineses com Seat, Vodafone o KIA també han confirmat a aquest diari que mantenen el seu programa de participació en el congrés i que seguiran els protocols marcats per GSMA.

Molts dels treballadors ja desplaçats a Europa es trobaven fora de la Xina celebrant l’any nou xinès. Després de la irrupció del coronavirus, se’ls va instar a no tornar a la Xina i quedar-se treballant allà on eren. D’aquesta manera, controlen la seva situació durant uns dies abans d’assistir al MWC. Samsung també va afirmar que els seus treballadors que han fet algun viatge internacional treballaran durant 14 dies a casa, el temps establert per l’OMS.

AUTORITATS POSITIVES

Entre la incertesa generada pel degoteig de cancel·lacions i l’alarma mundial pel coronavirus, l’opció de la cancel·lació és avui fora de la taula. Ahir, tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat van ser taxatius a insistir que el congrés no corre perill i se celebrarà. Així ho va tornar a confirmar aquest dilluns el primer tinent d’alcalde d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, qui va assegurar que no «es contempla cap altra possibilitat» que no sigui la celebració del MWC.

Notícies relacionades

Per això, el consistori de la capital catalana està en contacte permanent amb el Ministeri de Sanitat, el Departament de Salut de la Generalitat i la GSMA perquè tot operi amb «normalitat». «[El congrés] no penja d'un fil», va assenyalar en la mateixa línia el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. El president Quim Torra va parlar ahir per telèfon amb el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, per coordinar la seva resposta conjunta a la crisi.

La Generalitat ha convocat aquest dimarts els cònsols acreditats a Barcelona per informar-los dels protocols del Govern davant del coronavirus i tranquil·litzar-los davant de la celebració del MWC. «Catalunya no és una zona de risc», va apuntar Alba Vergés, consellera de Salut.