Seguretat Social

Escrivá anuncia que les pensions mínimes tindran una pujada addicional en el Pressupost

El Congrés convalida la pujada de les prestacions del 0,9% amb l'abstenció de Vox, la CUP i el BNG

rosas52132461 ministro seguridad social jose luis escriva200204165625

rosas52132461 ministro seguridad social jose luis escriva200204165625 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va anunciar aquest dimarts que les pensions mínimes tindran una pujada addicional quan es tramitin els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2020. Així ho va ratificar ahir Escrivá durant la seva intervenció davant del ple del Congrés en el qual es va debatre i va aprovar el decret llei del Govern que estableix una pujada general de les pensions del 0,9% amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener passat.  

De moment, les pensions mínimes també pujaran el 0,9%, a l’espera d’una pujada addicional en el projecte de Pressupostos que, segons el ministre, s’haurà de consensuar amb el conjunt dels grups.

Pujada de funcionaris

El reial decret llei sobre pensions va sortir ahir endavant amb els vots de tots els grups a excepció de Vox, Cup i BNG, que es van abstenir. La mateixa majoria també va servir per tirar endavant la pujada del sou del 2% per als empleats públics el 2020.

El ministre Escrivá, es va estrenar ahir en el ple del Congrés dels Diputats demanant a la resta dels grups reconstruir el consens polític entorn del Pacte de Toledo per garantir la sostenibilitat del sistema. Segons el ministre, urgeix recuperar el consens del Pacte de Toledo perquè la incertesa «deixi de sobrevolar sobre el sistema de pensions», i es va comprometre a esforçar-se per aconseguir-ho. 

Consens entorn del Pacte de Toledo

«El sistema de pensions és sòlid i no podem permetre que la falta d’acord posi en dubte aquesta solidesa», va insistir, mentre va assenyalar que les pensions són la garantia d’un creixement inclusiu. «Em preocupa esforçar-me al màxim per provar de reconstruir aquest consens», va afegir.

Notícies relacionades

Escrivá va assegurar que la pujada del 0,9% està en línia amb la segona recomanació de l’esborrany del Pacte de Toledo sobre la reforma de les pensions a la qual es va arribar abans de la dissolució de les Corts durant la legislatura anterior i va deixar clar que vincular el creixement de les pensions a l’IPC és un pas previ per a solucions «justes i equitatives» als pensionistes.

El reial decret, a més, garanteix que una eventual desviació a l’alça de la inflació mitjana fins al novembre del 2020 serà compensat amb una petita paga addicional el gener que ve. «Els nostres pensionistes no només han d’estar segurs que no perden poder adquisitiu, sinó que han d’estar segurs que existeix un màxim consens polític entorn del sistema de pensions», va remarcar el ministre.