TENSIÓ PATRONAL

La Cambra reivindica competències, però descarta que vulgui transformar-se en patronal

Canadell posa en evidència les diferències econòmiques entre Catalunya i la resta d'Espanya per defensar la segregació

La institució torna a reclamar un referèndum d'autodeterminació i consultarà als empresaris si recolzen la via unilateral

torraycanadell

torraycanadell

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El president de la Cambra de Comerç de BarcelonaJoan Canadell, va negar categòricament aquest dimarts que la institució que presideix tingui en el seu full de ruta transformar-se en una patronal. Va al·ludir obvis problemes legals, però va reconèixer, no obstant, que la Cambra aspira a ser la institució més representativa de l’empresariat i pugna per obtenir noves competències i reivindica figurar a tots els òrgans de representació que la llei contempli.

Va ser la resposta clara als atacs que el president de la patronal Pimec, Josep González, llançava als micròfons de la cadena SER aquest mateix dimarts acusant Canadell d’envair competències de les patronals i contaminar amb el seu discurs independentista la unitat de l’empresariat català.

Les cambres de comerç pretenen assegurar el seu finançament públic a través del pressupost de la Generalitat. La negociació amb la Conselleria d’Empresa inclou des d’assignar percentatges fixos sobre el PIB, fins a la contractació de serveis de promoció comercial internacional o més transferències per a cursos de formació professional. Sense entrar en el terreny de la representació als convenis, les aspiracions de Canadell per a les cambres restarien força pressupostària a les patronals.

Relat i demandes

Canadell va presentar a la seu de la Cambra l’argumentari de sempre de la institució, però vestit en aquesta ocasió de relat econòmic. Les diferències econòmiques entre Catalunya i la resta d’Espanya justifiquen plenament, segons la Cambra, les aspiracions independentistes del que Canadell considera un sentir majoritari entre els empresaris catalans. Sense al·lusions a solidaritats territorials, Canadell va reclamar el recolzament a un model de creixement a Catalunya diferent del d’Espanya com a conseqüència d’una situació econòmica molt diferent que justifica la segregació. Va destacar Canadell que Catalunya gaudeix ja d’una economia industrial mentre que Espanya encara té un gran camp per endavant. Així, el pes industrial és del 19% del PIB a Catalunya i del 15% a Espanya; la taxa d’atur és de l’11% davant el 15% d’Espanya; el pes del sector públic és del 13% a Espanya i del 17% a Espanya; la productivitat és el 8% més alta a Catalunya; les exportacions d’alta tecnologia són un 30% més elevades a Catalunya, el pes del turisme és un 9% més gran; les empreses innovadores són el 32% davant el 27% d’Espanya... La comparació amb les zones més desenvolupades com el País Basc o Madrid no es van exposar.

Enquestes i via unilateral 

La Cambra va anunciar la posada en marxa d’una enquesta multiconsulta entre els seus associats sobre la conveniència de recolzar el Govern del PSOE, el referèndum d’autodeterminació i l’alliberament dels presos independentistes. En concret preguntarà si l’ens cameral hauria de recolzar la via unilateral, en defensa de l’empresariat, si els partits independentistes superen el 50% dels vots i l’Estat no permet un referèndum d’independència.

En l’última enquesta, en què van participar entorn de 2.000 persones, només el 2% dels enquestats van considerar que era imprescindible recolzar la investidura d’un Govern a Espanya. El 82% va defensar que ‘no’ i que era necessari «posar més condicions a banda de les infraestructures». Malgrat que la participació en les consultes de la Cambra és exigua (més de 400.000 socis), Canadell continua considerant rellevant conèixer l’opinió dels empresaris que hi decideixen participar.  

Referèndum

En el pla polític, Canadell va tornar a reclamar un referèndum. «El referèndum d’autodeterminació és la solució definitiva al conflicte polític, però no hi ha calendari oficial», va explicar Canadell, que va afegir: «Som conscients que no serà possible organitzar un referèndum de manera ràpida, així que és necessari exigir arribar a un acord per al desenvolupament d’infraestructures que cobreixi el dèficit acumulat de 45.000 milions. Per a això, el Govern ha de reclamar 4.000 milions d’euros en inversions, però amb garanties d’execució». 

joan Canadell.

Notícies relacionades

Canadell va anunciar que la seva proposta ‘Dos models, dos estats’ serà divulgada en els pròxims mesos a nivell internacional des de les cambres de comerç catalanes. «La solució del conflicte passa per una solució ‘win win win’ entre Catalunya, Espanya i Europa», va dir. 

Sobre la inestabilitat política, Canadell manté que respon a dos anys de repressió i atac a la llibertat d’expressió, que ha de ser solucionada «ràpidament» a través de la negociació entre el Govern de Pedro Sánchez i el Govern de la Generalitat. En qualsevol cas, la Cambra valora el pacte entre el PSOE i Units Podem en un total de vuit punts que van de l’adequat d’una simplificació dels models de contractació a la pujada d’impostos als grans patrimonis, al recolzament a les pimes a través de l’impost de societats o la pujada del salari mínim, entre d’altres. En qualsevol cas, la Cambra defensa que els Pressupostos de l’Estat han de prioritzar les infraestructures com a via per a la millora de la situació econòmica del país.