ECONOMIA 4.0

L'ecosistema 'blockchain' català es duplica en només un any

Les empreses vinculades a desenvolupaments de tecnologies entorn de la cadena de blocs arriben als 9,5 milions d'euros de facturació

’Blockchain’: No és fàcil d’explicar, però ho hem aconseguit. / Miriam Lázaro / Quality Media

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’ecosistema entorn de la tecnologia ‘blockchain’ s’ha duplicat a Catalunya en un sol any. Segons un informe elaborat pel departament del Govern Acció en col·laboració amb el de Polítiques Digitals i Administració Pública, almenys un total de 76 empreses treballen actualment en desenvolupaments relacionats amb ‘blockchain’ a Catalunya, el 117% més que el 2018.

L’estudi, presentat aquest dimarts en el marc de l’European Blockchain Convention (EBC), apunta que hi ha 400 llocs de treball directes relacionats amb aquest àmbit i es genera una facturació empresarial de 9,5 milions d’euros directament.

L’estudi apunta que aquest ecosistema pot ser considerat emergent (el 68% de les empreses són ‘start-ups’) i que està format majoritàriament per microempreses. El Govern considera que es tracta d’un nínxol de mercat estratègic pel seu gran potencial i recorregut. «Són tecnologies disruptives que tindran un gran impacte sobre la societat, el teixit productiu i la generació de negoci i ocupació a escala internacional», conclou l’estudi.

Més enllà de les criptomonedes, l’anàlisi d’Acció descriu que el ‘blockchain’ ja s’està utilitzant en sectors com l’alimentació i la logística (per controlar la traçabilitat dels productes que es consumeixen o distribueixen), l’Administració pública (per millorar la seguretat del vot electrònic), el comerç (per fer més transparent l’etiquetatge), l’atenció sanitària (per xifrar dades), els ‘smart conctracts’ o l’energia, entre d’altres.

S’estima que la inversió mundial en tecnologies ‘Blockchain’ ascendeixin a gairebé 2.900 milions de dòlars aquest any, un augment de 88% en relació amb l’any anterior. Per regions, els Estats Units encapçalen el rànquing amb 1.100 milions de dòlars de despesa, Europa ocupa la segona posició amb 674 milions de dòlars i Àsia és tercera amb 319 milions de dòlars. Respecte al mercat global de patents, entre el 2014 i el 2019 s’ha passat d’11 patents publicades a les 11.670 que hi ha actualment.

Notícies relacionades

Els Estats Units lideren aquest mercat, amb el 38% de les patents de ‘blockchain’, mentre que la Xina és segona amb el 21%. 

L’European Blockchain Convention Barcelona ha posat en evidència aquesta setmana el potencial d’aquest àrea d’activitat. Els professionals congregats a Barcelona procedeixen de firmes tecnològiques, però també de reguladors, inversors, corporacions, desenvolupadors i empresaris de la indústria.