REUNIÓ DEL CONSELL DE MINISTRES

El Govern s'agafa un temps abans d'afrontar la seva agenda econòmica urgent

Montero insisteix a negociar amb Brussel·les per presentar un nou Pressupost

El Consell de Ministres continua sense aprovar el sou dels funcionaris i emplaça qualsevol canvi laboral al diàleg social

consejo ministros car 1200

consejo ministros car 1200

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern s’està donant temps abans d’emprendre la seva agenda econòmica més urgent. Després de l’aprovació de la pujada de les pensions dimarts passat, en la seva reunió d’aquest divendres el Consell de Ministres va acabar sense aprovar la pujada acordada del 2% per al sou dels funcionaris, ni avançar en la derogació dels acomiadaments per baixes mèdiques. Així, el segon Consell de Ministres del nou Govern es va saldar, només, amb l’aprovació d’una nova tanda de nomenaments.

La ministra Portaveu i titular d’Hisenda, María Jesús Montero, va condicionar qualsevol canvi sobre la reforma laboral al diàleg social. «Hem de deixar temps als agents socials, i això no significa tardança»,va dir.

Sobre el sou dels funcionaris, el president del Govern, Pedro Sánchez, a través d’una carta firmada pel seu director de Gabinet, Iván Redondo, va traslladar a CSIF que la pujada salarial  per al 2020 es produirà «com més aviat millor» i amb efectes des de l’1 de gener. S’espera que la ministra Carolina Darias acabi de formar el seu equip.

I respecte al projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2020, Montero ha confirmat el propòsit del Govern de presentar una nous Comptes «com més aviat millor» però, segons va explicar, abans han de passar almenys quatre circumstàncies prèvies. La primera, mantenir «una conversa fluida i franca amb Brussel·les» per aconseguir un marge de despesa més gran.

Quatre passos

Segons ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, abans de presentar uns nous Comptes, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, haurà de negociar un nou camí de dèficit i deute amb Brussel·les. A més, la nova ha de ser validada, primer pels representants autonòmics en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) –que segons Montero, es convocarà «molt aviat»– i després, pel Senat. Com a quart factor, Montero ha dit que el Govern vol portar el projecte de Pressupostos al Congrés dels Diputats després d’haver lligat els recolzaments parlamentaris suficients.

Només després de complir aquests quatre passos, el Govern presentarà els seus comptes, amb la qual cosa podria trigar diverses setmanes.

Contradicció amb Brussel·les

El que més crida l’atenció d’aquest full de ruta és que la ministra d’Hisenda insisteix a negociar primer amb Brussel·les, mentre que fonts oficials de la Comissió Europea remarca que el procediment ha de ser al revés. La Comissió exigeix que Espanya presenti primer el nou pla pressupostari que li va exigir amb urgència al novembre (després de constatar que el presentat a l’octubre incorria en una «desviació significativa» respecte dels objectius marcats»), abans de començar a parlar del camí de dèficit.

«Primer volem conèixer les opinions de les autoritats europees», va dir Montero. La ministra d’Hisenda va recordar que l’actual camí vigent d’objectius de dèficit data del Govern del PP. Allà s’hi establia un objectiu de dèficit del 0,5% per al 2020, que no està a l’abast d’una economia que el 2019 va tancar amb un desfasament pressupostari del 2% o potser, per sobre. Les dades es coneixeran al març

Revertir retallades del PP

La ministra d’Hisenda també ha recordat que el 2018 es va negociar amb Brussel·les un nou camí de dèficit (amb un objectiu de l’1,1% per al 2020) «que no va poder veure la llum al Senat», pel veto de la majoria absoluta del PP.

«Parlarem primer amb les autoritats europees», va insistir la ministra, convençuda que «mentre el país continuï disminuint el dèficit, escoltaran» les propostes del Govern per «acompanyar l’estabilitat pressupostària amb la recuperació dels drets arrabassats als ciutadans durant la crisi per les polítiques de retallada del PP».

Consell de Política Fiscal, molt aviat

La ministra Portaveu també va confirmar que convocarà «molt aviat» els responsables autonòmics de Finances per a una reunió de Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que, preceptivament, ha de validar qualsevol nou camí de dèficit abans de portar-la al Parlament.

A l’agenda del primer CPFF també hi haurà els plans d’equilibri de les autonomies que han incomplert els seus objectius; però no el nou model de finançament autonòmic, que es reserva per a un altre de posterior.

Contrareforma laboral

Notícies relacionades

«La derogació dels aspectes més perniciosos» de la reforma laboral del PP, també haurà d’esperar, segons Montero. Els aspectes «estan identificats» –va dir– i la seva derogació s’abordarà «com més aviat millor» però dins el marc del diàleg social. «Hem de deixar temps, i això no significa tardança, sinó permetre que els empresaris i els sindicats puguin abordar aquestes qüestions», segons la ministra Portaveu.

«S’estan ajustant encara els equips» del nou Govern, va afegir María Jesús Montero. Després, «anirem anunciant quins són els elements de l’agenda i les prioritats per al primer trimestre».