ENFRONTAMENT ENTRE CIUTATS

Madrid anirà a totes per quedar-se amb el Mobile World Congress de Barcelona

Ayuso ha revelat que ja ha estat parlant «setmanes enrere» amb els organitzadors

Colau respon: «Ayuso alimenta la confrontació i la polèmica. No és el camí»

ayuso-mobile / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va anunciar aquest dijous que ha decidit plantar cara per atreure a la seva ciutat el Mobile World Congress, la fira de mòbils més important del món, que se celebra a Barcelona des del 2006. En un col·loqui amb empresaris i premsa, la dirigent del PP va assegurar que ha mantingut contactes amb els organitzadors «setmanes enrere» per aconseguir el canvi de seu. «Estem preparats per acollir el Mobile. Anirem a totes», va afirmar.

Ayuso va enviar aquest avís quan el moderador de l’acte li va plantejar l’assumpte arran d’un article publicat a la web de l’Ajuntament de Barcelona en contra de la tecnologia 5G. A la columna, que el consistori va esborrar a mig matí, es plantejava una «moratòria al desplegament» de la tecnologia 5G fins que «se sàpiga amb certesa que no afecta la salut i el medi ambient». La dirigent del PP va afirmar que si Ada Colau, l’alcaldessa, dona aquest «tracte» als organitzadors de la fira, Madrid pot acollir-la. «Farem tot el que estigui a la nostra mà perquè també [el Mobile World Congress] vingui a Madrid. Aquí tindran tota la llibertat per moure’s, per relacionar-se i per emprendre», va afegir. En l’edició del 2016 va coincidir amb una vaga de metro i, el 2018, el malestar independentista pel discurs del Rei el 3 d’octubre va desencadenar protestes contra ell la nit de la inauguració. L’organització  del congrés, GSMA, que agrupa les empreses del sector, va reconèixer fa un any que el 2018 va preparar ubicacions alternatives a Barcelona pel procés. I, aquest any, la fira del mòbil es torna a trobar amb les amenaces de vaga en el transport. El bus i el taxi pressionen l’Administració amb protestes entre el 24 i 27 de febrer.

Contracte fins al 2023

GSMA va firmar amb Colau el novembre del 2015 la pròrroga del contracte, del 2018 al 2023. Barcelona va competir en aquell moment amb altres ciutats, entre les quals París. El Mobile va atreure prop de 110.000 assistents l’any passat, va tenir un impacte de més de 470 milions d’euros i va generar 14.000 llocs de treball temporals aproximadament.

No és la primera vegada que el Govern de Madrid s’interessa per aquest congrés. Ja el 2016, la llavors presidenta Cristina Cifuentes també va mostrar el seu desig d’acollir el Mobile, tot i que no va avançar en els contactes.

En aquest cas, Ayuso afirma que ja ha tingut contactes amb els organitzadors, tot i que fonts del seu Govern van voler rebaixar la tensió després i van afegir que l’Executiu madrileny «no vol que surti de Barcelona i se’n vagi d’Espanya». «Però si surt, Madrid serà allà», van afegir aquestes fonts.

El vicepresident de la Comunitat, Ignacio Aguado (Ciutadans), va afirmar que sap que els promotors de la fira de tecnologia «estan preocupats» per la situació a Catalunya. Aguado va lamentar que Colau faci «propostes agrestes, dient que trencarà el pont aeri». «Aquest tipus de plantejaments espanten la inversió, les empreses i els congressos», va apuntar.

Colau replica

Les afirmacions d’Ayuso van ser replicades per la mateixa Colau i pel seu primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, en un to mesurat. En el consistori s’assegurava que no existeix cap inquietud per la possible via madrilenya. En declaracions a La Sexta, Colau ha lamentat que  Ayuso estigui acostumant la ciutadania «a declaracions incendiàries: «Demostra que no sap com funciona la celebració de grans congressos. El que menys li agrada a l’activitat econòmica és que hi hagi confrontació i el que vol és que hi hagi col·laboració».

En el seu perfil de Twitter, l’alcaldessa va insistir: «Ayuso alimenta la confrontació i la polèmica. No és el camí». «Anys de feina dura i col·laboració entre administracions. Aquesta és la clau dels esdeveniments d’èxit com el Mobile World Congress que la senyora Ayuso sembla desconèixer», li ha escrit a les xarxes socials.  «Convido Ayuso a buscar noves oportunitats i propostes, a buscar noves fires i congressos per a la seva ciutat, com fa constantment Barcelona, i que deixi de copiar o robar idees als altres», ha declarat Collboni.

La ministra Maroto

Notícies relacionades

Hores després, ha intervingut la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que no ha tancat la polèmica, més aviat al contrari, a l’afirmar que el rellevant és el Mobile i no on se celebri: «Aquest congrés ara és a Barcelona. Nosaltres creiem que el projecte a Barcelona ha tingut present i té futur. Si hi ha una altra candidatura, que sigui l’organització la que decideixi quina és la millor ubicació».

El fantasma de la pèrdua del Mobile recorre Barcelona fa anys. Ho va fer especialment quan Colau va arribar a l’alcaldia. L’alcaldessa havia criticat que els recursos que generava la fira acabessin en poques mans, i els seus detractors la van acusar de posar en risc la continuïtat de l’esdeveniment. Ja en el càrrec, l’ha defensat sense embuts.