previsions

El BBVA estima que l'economia va créixer l'1,9% l'any passat

Les protestes d'octubre a Catalunya van tenir «un impacte negatiu en l'economia regional», afirma el servei d'estudis

L'entitat alerta que la incertesa relativa a la política econòmica es manté per la falta de consens en «temes clau»

ba4a6032

ba4a6032 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

BBVA Research estima que l’economia espanyola va créixer un 1,9% l’any 2019, dues dècimes menys que el que va calcular el Govern, mentre manté en l’1,6% el seu pronòstic per a aquest any, dues dècimes menys, i augura un avenç de l’1,9% el 2021 per la lleu millora de l’entorn internacional. En cas de complir-se aquest escenari, vaticina una creació de 600.000 llocs de treball entre el 2020 i el 2021, i que la taxa d’atur baixi al 12,5%.

Així figura a l’informe ‘Situación Espanya’ del servei d’estudis de l’entitat, presentat aquest dimecres pel director de BBVA Research i economista en cap de Grup BBVA, Jorge Sicilia, i el responsable d’Anàlisi Econòmica de BBVA Research, Rafael Doménech.

Sicília ha explicat que l’economia va créixer un 1,9% el 2019, 0,5 punts percentuals menys que l’exercici anterior, pels menors vents de cua i l’augment de la incertesa interna i externa, i ha avançat que l’avenç del PIB tornarà a alentir-se aquest any en tres dècimes, fins a l’1,6%.

No obstant, el servei d’estudis calcula que l’economia podria guanyar «una mica de tracció» el 2021, fins a registrar un avenç de l’1,9%, gràcies a un millor comportament del consum privat, de la inversió i del sector exportador.

Tot i que la major part dels components de la demanda domèstica creixeran amb menys ímpetu que en els últims anys, aquesta continuarà explicant la major part de l’avenç del PIB, amb una contribució d’1,9 punts percentuals en el bienni 2020-2021.

Atur i dèficit

En cas de complir-se l’escenari previst de creixement, es crearien al voltant de 600.00 llocs de treball durant el bienni 2020-2021 i la taxa d’atur se situaria en l’entorn del 12,5%, de mitjana, el 2021.

Quant al dèficit, considera que la reducció del desequilibri en els comptes públics hauria de continuar sent un «objectiu prioritari», i diu que és «benvingut» el compromís del nou Govern amb la responsabilitat fiscal.

Revisar l’impacte de les mesures

Segons BBVA Research, la velocitat futura de la recuperació de l’economia espanyola dependrà de les polítiques que s’implementin durant els pròxims mesos, ja que la incertesa relativa a la política econòmica es manté elevada per la falta de consens que «sembla mantenir-se sobre temes clau».

Notícies relacionades

A més, constata que la jornada de vaga i els episodis de tensió a Catalunya el mes d’octubre passat «semblen haver tingut un impacte negatiu sobre l’activitat en l’economia regional», tot i que inferior a fa dos anys.

A l’espera que el nou Executiu emprengui canvis al mercat laboral o les pensions, i abans d’avançar en una reversió de les reformes implementades en anys anteriors, BBVA Research veu convenient revisar les avaluacions fetes sobre els efectes que han tingut les mesures introduïdes, amb una «anàlisi detallada dels costos i beneficis» dels canvis impulsats en vivenda o l’increment del salari mínim. En aquest sentit, demana que es mantinguin els aspectes de les esmentades mesures que han sigut «valorades positivament».