EL PERFIL DE L'EMPRESARI

Ricardo Leal, el més ric d'Extremadura, al capdavant d'Iqoxe

El fundador de la firma joiera Cristian Lay és a través de CL Grupo Industrial el propietari de la química incendiada de Tarragona

ricardo

ricardo

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Iqoxe és propietat de CL Grupo Industrial, de l’empresari extremeny Ricardo Leal (15 d’octubre del 1955), una d’aquestes fortunes fetes en si mateixes gràcies a la llavor d’una empresa d’èxit i la diversificació d’inversions. Va adquirir l’empresa Iqoxea La Seda de Barcelona el 2014. Des de la seva residència a la localitat de Jeréz de los Caballeros (Badajoz), Leal gestiona un patrimoni de l’ordre dels 230 milions d’euros segons ‘Forbes’, cosa que li atorga el privilegi d’aparèixer entre les persones més adinerades d’Espanya. Segons aquestes dades, és l’home més ric d’Extremadura.  

Leal s’autodefineix com a joier, ja que els seus inicis com a empresari es van basar en l’activitat de la firma Cristian Lay, creada a principis dels anys 80, de la qual hereten les seves filials les inicials. L’expansió de la firma joiera es va assentar en la venda directa. L’activitat de joieria aporta actualment entorn del 10% dels ingressos del grup, que se situen entorn dels 640 milions d’euros anuals. Leal dona feina a uns 1.800 treballadors a través del seu empori empresarial.

Notícies relacionades

Segons Forbes, té interessos en activitats tan diverses com Gas Extremadura, la fabricació d’articles de paper a través de la societat tarragonina Matías Gomas Tomás, o Agropecuaria Rancho Grande, finca situada a Casillas de Coria (Càceres) i dedicada al cultiu de cereals. A Catalunya és amo de dues plantes industrials: Iqoxe (l’afectada per l’explosió) a Tarragona i Plastiverd (el Prat de Llobregat), dedicada al plàstic reciclat.

Ricardo Leal.

Expliquen els qui el coneixen que manté negocis comuns i d’amistat amb un altre prohom extremeny una mica gran però de trajectòria equiparable. Es tracta d’Alfonso Gallardo, anomenat en ocasions el ferroveller, per haver guanyat la seva fortuna en el sector siderúrgic i ampliat després les seves inversions. Potser va emular de Gallardo aquesta creixent vocació per la diversificació inversora. Leal forma part d’aquesta elit empresarial extremenya, gelosa de la seva intimitat però sempre amb ganes de participar en la vida empresarial espanyola. Fruit d’aquesta personalitat, Ricardo Leal presideix la Corporació Empresarial d’Extremadura, societat de capital risc en què participa Gallardo, orientada al desenvolupament regional i que es va constituir el 1992 sota l’auspici del rei Joan Carles, l’objectiu fonamental del qual és el recolzament a iniciatives empresarials per impulsar el creixement i expansió d’Extremadura.

Temes:

Forbes Empreses