El Govern preveu abordar aquest divendres la pujada de les pensions del 2020

L'objectiu és aplicar un increment del 0,9% amb efectes des de l'1 de gener

El Consell de Ministres estudiarà tres opcions per donar compliment al compromís de Sánchez

zentauroepp50917484 consejo ministros191115135628

zentauroepp50917484 consejo ministros191115135628 / XAUME OLLEROS

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern abordarà aquest divendres, previsiblement, la pujada de les pensions del 2020 en l’últim Consell de Ministres que se celebrarà aquest any, segons van informar a Europa Press fonts governamentals i ha pogut confirmar EL PERIÓDICO.

Sobre la taula hi ha tres opcions, totes en línia amb el Pla Pressupostari  Pla Pressupostarienviat a Brussel·les l’octubre passat que incloïa el compromís del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, d’apujar un 0,9% les pensions l’any que ve, d’acord amb la previsió d’inflació per al 2020.

L’opció més probable passa per suspendre l’aplicació de l’article 58 de la llei general de la seguretat social, que fixa una pujada de les pensions del 0,25%, i la posterior pujada del 0,9% una vegada hi hagi Executiu, previsiblement, en els pròxims dies o setmanes.

Una altra de les alternatives que es contempla és l’aplicació de l’actual índex de revalorització de les pensions (0,25%) perquè, una vegada que es constitueixi l’Executiu s’adopti la pujada restant fins a arribar al 0,9% previst en el Pla Pressupostari.

No obstant, també hi hauria la possibilitat, tot i que menys probable, que l’Executiu aprovi aquest mateix divendres la pujada del 0,9% enviada a Brussel·les per al 2020.

En tot cas, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va posar èmfasi durant les últimes setmanes que existia «una garantia absoluta» que les pensions pugessin un 0,9% l’any que ve, amb efectes d’1 de gener del 2020.

A més, en el Pacte de Toledo, el fet de lligar les pensions a l’IPC real va ser l’únic tema en el qual hi va haver preacord clar a la taula.

Notícies relacionades

El 2019, l’índex de revalorització de les pensions es va suspendre després d’aprovar la pujada de l’1,6% de totes les pensions en línia amb la pujada dels preus. Aquesta fórmula, vigent des del 2014 i recollida a la llei de pensions del 2013, indexava la revalorització anual de les pensions a una fórmula que contemplava la salut dels comptes de la Seguretat Social.

En matèria de pensions, també quedarà per veure què passa amb el factor de sostenibilitat, fórmula encaminada a vincular la quantia de les pensions a l’evolució de l’esperança de vida, que hauria d’haver entrat en vigor l’1 de gener del 2019 i que es va posposar fins al 2023.

Temes:

Pensions IPC