Científics espanyols provaran tecnologia 5G en drons i robots

Alemanya, França, Suècia i Taiwan també participaran en un estudi de dos anys sobre la viabilitat econòmica i tècnica de què intel·ligència artificial controls aquestes eines

seat-and-grupo-sese-link-up-via-drone 01 hq

seat-and-grupo-sese-link-up-via-drone 01 hq

1
Es llegeix en minuts
EFE

Espanya participarà en un programa per provar la tecnologia 5G en drons robots industrials. Junt amb científics de quatre països més (Alemanya, França, Suècia i Taiwan) estudiaran durant els dos pròxims anys la viabilitat econòmica de la tecnologia 5G i la intel·ligència artificial per controlar de forma remota robots industrials i manejar drons.

El projecte 5G-Dive serà coordinat per la Universitat Carles III de Madrid, i abans de la realització dels exàmens finals a Taiwan es faran proves de validació a Espanya, al laboratori 5TONIC, un centre d’investigació sobre les tecnologies 5G fundat per IMDEA Networks i l’empresa Telefónica.

Les dues proves consistiran a posar en marxa un disseny 5G adaptat a les necessitats de les seves respectives aplicacions per comprovar el funcionament correcte dels sistemes durant un període llarg de temps, ha informat aquest dimecres en una nota de premsa la Universitat Carles III.

DUES PROVES

La primera se centra en el control remot dels robots industrials utilitzats a les fàbriques, a través de la connexió d’un d’aquests aparells amb un «bessó digital» (una còpia ‘software’ del robot), i s’utilitzarà la intel·ligència artificial en xarxa per processar imatges preses per càmeres per detectar possibles desperfectes a les peces fabricades.

La segona prova pilot se centra en un altre escenari: el vol coordinat autònom de drons; en aquest cas, es tracta de controlar-los des d’una base central a través de tecnologia 5G i utilitzar la intel·ligència artificial per detectar, per exemple, si hi ha una persona en perill en un incendi.

Notícies relacionades

Els dos casos d’ús requereixen molta amplada de banda i una latència petita (poc retard en la comunicació), raons per les quals resulta tan adequada la tecnologia 5G, segons han explicat els responsables del projecte.

El projecte5G-DIVEestà finançat amb fons del Programa Marc d’Investigació i Innovació de la Unió Europea, Horitzó 2020 i pel Ministeri d’Assumptes Econòmics de Taiwan, i és la continuació de dues iniciatives anteriors (5G-CORAL i 5G-TRANSFORMER).

Temes:

Robots 5G