El Suprem declara el dret a rebre la panera de Nadal si és costum

Diu que si s'ha reiterat en el temps i la rep tota la plantilla, l'empresa no la pot retirar unilateralment

Afirma que el sacrifici que els treballadors de Fujitsu van fer en un any no suposa que renunciïn a aquest dret

nadal

nadal

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha declarat el dret dels 1.600 treballadors de Fujitsu Technology Solutions a Espanya a rebre la panera de Nadal de l’any 2016, que va ser unilateralment suprimida per l’empresa. Pel Suprem, la reiteració en el temps de la seva entrega i amb extensió a tota la plantilla la feien en condició més beneficiosa del contracte de treball, sense que pugui interpretar-se com un acte de mera liberalitat de l’empresa.

La sentència destaca que la supressió per causa excepcional en una anualitat concreta de l’enviament de la cistella, com va passar el 2013, per un pla de reducció de costos, fet que no va ser combatut per la part social de l’empresa, no elimina el dret a la mateixa. 

El Suprem explica que per apreciar que la panera de Nadal és una condició més beneficiosa s’han de donar dues condicions: una successió dels actes sobre els quals es recolza i una voluntat inequívoca de l’empresa com a origen de l’esmentada condició, que millora el marc legal o convencional aplicable. I la conseqüència de la seva apreciació és la seva incorporació al paquet obligacional del contracte de treball.

En el cas de Fujitsu, amb prop de 1.600 treballadors a tot el territori nacional, s’ha acreditat que, des de l’inici de la seva activitat fins a l’any 2012, l’empresa havia entregat als treballadors afectats la indicada cistella –amb l’excepció de l’any 1997, que es va substituir per un xec regal–. Va ser el 2013 quan l’empresa va decidir suprimir tal entrega, sense que la decisió fos objecte d’impugnació, segons assenyala la sentència recorreguda. Des d’aleshores, no s’ha efectuat ja l’entrega; constant, no obstant, que, en els anys 2014, 2015 i 2016, les representacions sindicals –del sindicat demandant o d’USO– van sol·licitar la seva instauració.

El Suprem valora, per tant, que l’esmentada cistella estava sent entregada des de l’origen de l’activitat de l’empresa sense solució de continuïtat fins a l’any 2013, «i no pot negar-se que en aquest acte de l’empresa s’aprecien les notes definidores de la controvertida condició més beneficiosa. No només es tracta d’una entrega de manera regular, constant i reiterada tot l’any, sinó que resulta palès que tal oferiment aconseguia plena i conscient voluntat de beneficiar els treballadors de la plantilla, a tots sense excepció ni condicionament», assenyalen els magistrats.

«El repartiment de la panera de Nadal –afegeix la sentència– no es produeix per una mera tolerància de l’empresa, ja que és evident que, atès el volum de la plantilla, aquesta entrega suposa un desemborsament econòmic que necessàriament ha de ser aprovat i finançat, i, a més, exigeix una determinada activitat d’organització i logística –l’empresa ha de determinar el nombre de cistelles que necessita, adquirir-les al mercat i organitzar la seva distribució o el sistema pel qual les cistelles arribin en mans de cadascun dels treballadors».

En suma, indica el Suprem, estem davant d’una condició de treball que estava incorporada al contracte de treball dels treballadors afectats i, per tant, obligava la part creditora de l’esmentada prestació –la part ocupadora– com a part del contingut de l’esmentat contracte.

Sacrifici no elimina dret

Sobre la supressió el 2013, el Suprem ressalta que la decisió de l’empresa tenia una clara vocació conjuntural, al cenyir de manera expressa la mesura a l’esmentada anualitat. Precisament, entén l’alt tribunal, la falta d’impugnació pels sindicats, «posa de manifest que la part social acceptava el sacrifici puntual en consideració a les circumstàncies afirmades per l’empresa en relació amb la situació de l’esmentada anualitat».

«D’altra banda –afegeixen–, i d’acord amb l’anterior, és evident que les representacions sindicals van mantenir viva la reclamació davant l’empresa després de superar-se l’any per al qual aquesta havia afirmat la dificultat econòmica, amb la qual cosa, fins i tot en el suposat cas d’haver-se exceptuat prescripció, s’ha acreditat que hagués quedat interrompuda per les oportunes reclamacions anuals».

En suma, per a la Sala, «afirmada l’existència d’una condició més beneficiosa incorporada als contractes de treball dels afectats pel conflicte, res impedeix l’exercici de l’acció tendent al seu reconeixement en el moment en què els legitimats a l’efecte posen en marxa el procediment adequat per a això, sense que la limitació de la pretensió a la cistella corresponent a l’any 2016 –sense estendre-la a les dues anualitats prèvies– pugui tenir efectes enervants ni negatius de l’efectivitat del dret».

Per tot això, desestima el recurs de l’empresa contra la sentència de l’Audiència Nacional que va donar la raó a una demanda de conflicte col·lectiu plantejada per UGT a què es van adherir CCOO i USO.

Cas a cas

Notícies relacionades

En la sentència de la qual ha sigut ponent la magistrada María Lourdes Arastey, el Suprem recorda que la qüestió de l’entrega de la tradicional panera de Nadal ha motivat diversos pronunciaments de la Sala en què s’abordava la qüestió de si constituïa o no una condició més beneficiosa. La sentència adverteix que no pot fixar-se un criteri general per a tots els casos segons el qual l’entrega de la cistella constitueix sempre un dret adquirit com a condició més beneficiosa o, per contra, una mera liberalitat de l’empresa, per la qual cosa el resultat de les solucions judicials pot ser divers en consideració a les característiques i la prova de les circumstàncies de cada cas.

Així, recorda que fins ara la Sala ha dictat quatre sentències en què es considera que l’entrega de la panera de Nadal és una condició més beneficiosa, mentre que en una cinquena resolució va opinar al revés i va negar la consolidació del dret a la seva entrega per no estar acreditada la concurrència dels elements característics i definidors de la condició més beneficiosa.