RÈCORD DE 20 ANYS

La inversió en oficines a BCN arriba al rècord de 1.700 milions

L'elevada demanda apuja els preus mitjans entorn del 10% en un any

webhelp

webhelp

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El mercat d’oficines de Barcelona tancarà aquest any amb xifres de rècord d’inversió. La consultora Savills Aguirre Newman va informar aquest dilluns que la inversió acumulada durant el 2019 arribarà als 1.700 milions d’euros, el doble que en els últims cinc anys i el millor registre en 20. El 22@ s’ha consolidat ja com un ‘hub’ tecnològic de «nivell mundial», segons va afirmar Anna Gener, presidenta i consellera delegada deSavills Aguirre Newman. Segons la seva opinió, «la inversió identifica Barcelona i el 22@ com una inversió atractiva per a diners de tipus tranquil a llarg termini, cosa que demostra la solvència del mercat». Gener considera que gran part de l’atractiu de Barcelona per als inversors respon als baixos tipus d’interès i la rendibilitat mitjana obtinguda, que se situa entre el 3,75% i més del 5%. 

Els experts de Savills Aguirre Newman reconeixen que la situació «difícilment es repetirà l’any que ve» i que queda pendent «equilibrar oferta i demanda, en una situació en què no hi ha prou actius per oferir». Com a conseqüència d’aquest desequilibri, aquest any els preus han pujat entorn del 10%. El creixement del 110% de les inversions a Barcelona ha sigut molt superior al registrat a Madrid (15%), encara que el volum d’inversió a la capital d’Espanya continua sent molt superior, entorn dels 2.500 milions d’euros. La superfície comercialitzable a Madrid és de 13 milions de metres quadrats mentre que a Barcelona és menys de la meitat (uns sis milions de metres quadrats).

El tradicional informe de situació econòmica del mercat d’inversió d’oficines a Catalunya de Savills Aguirre Newman eleva Barcelona a una nova divisió del mercat, en una clara mostra que les tensions sobiranistes no han afectat de cap manera la capacitat d’atracció de capitals i d’activitat econòmica de Barcelona. La ciutat s’ha convertit gràcies al districte tecnològic del 22@ en un ‘hub’ tecnològic «a escala mundial».

L’alta demanda i l’escassetat d’oferta han provocat una caiguda en les taxes de disponibilitat, fins al 4,5% de mitjana a Barcelona i fins al 2,5% al 22@. Aquest districte barceloní ha concentrat el 54% de la inversió total en oficines i el 68% dels nous projectes previstos fins al 2022, que seran entorn de 350.000 metres quadrats. «La falta d’oferta pot ofegar l’economia», va reconèixer Gener. 

Notícies relacionades

Les principals inversions el 2019 han sigut Diagonal, amb 147 milions d’euros; la Torre Auditori, amb 98 milions; Condal Project, amb 100 milions d’euros; plaça de Catalunya 16, amb 100 milions; Torre Tarragona, amb 98 milions; i Sancho de Ávila, amb 56 milions. Durant el 2019 es van firmar més de 40 grans operacions amb més de 50 edificis. Entre els principals venedors van figurar Iberdrola, Meridia Capital, Merlin Properties i Telefónica. Entre els compradors, fons com Blackstone, Grupo Emperador, Aberdeen, Colonial, Amundi, Kan Am Grund o Patrizia. El 57% dels compradors són fons d’inversió, i el 52% es tracta d’operacions en les quals és necessària la millora de la infraestructura per a la seva comercialització. 

Per al 2020 ja s’han detectat almenys set grans projectes d’inversió clau en mà d’uns 150.000 metres quadrats i un volum d’inversió superior als 600 milions d’euros. Els experts calculen que la rotació de les carteres d’inversió dels fons internacionals animarà el mercat i que el 22@ seguirà en el focus d’atenció principal. Altres zones d’inversió com Sagrera i Marina de Prat Vermell són àrees amb bosses de terra comercialitzable per al futur.  

L’oficina que ve

El desembarcament d’empreses internacionals a Barcelona es mantindrà l’any que ve. Són operacions en què entre que es decideixen i es duen a terme passen normalment tres anys, per la qual cosa s’espera que el procés d’ocupació de metres quadrats es mantingui.