El Govern proposa un salari mínim de 1.239 euros

La Generalitat no té competències per fixar el SMI, però proposa una xifra de referència per a les negociacions col·lectives entre patronals i sindicats

aragones smi / periodico

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern vol superar l’era de precarització laboral i apujar el salari mínim interprofessional (SMI) a 1.239 euros mensuals. Aquest dijous, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han presentat una proposta que suposa un augment del 37,7% en relació amb el sou mínim actual, fixat en 900 euros. No obstant, com ha remarcat Aragonès, aquest és només el «punt de partida».

Notícies relacionades

La Generalitat no té competència per fixar un salari mínim obligatori, una cosa que recau exclusivament en el Govern central, però té altres vies perquè la seva proposta de 17.353 euros anuals en 14 pagues es converteixi en referència. Aquestes vies són que l’administració catalana assumeixi la xifra en les adjudicacions de contractes públiques i que la xifra establerta serveixi com a model per a la negociació de convenis col·lectius.

L’informe de la Generalitat arriba quatre mesos després que el vicepresident es comprometés a fixar una xifra de referència, amb un de retard. Durant aquests dies, Aragonès, El Homrani i la secretària d’Economia, Natàlia Mas, s’han reunit amb el Consell de Relacions Laborals, que agrupa patronals i sindicats, per fixar un SMI que pretén superar l’establert pel Govern central, que consideren «insuficient» a causa que el cost de vida és més elevat a Catalunya que en altres comunitats.