ÒBIT

Mor l'expresident de la Fed Paul Volcker

Va capitanejar la pujada dels tipus d'interès per sobre del 20% als anys 80

(FILES) In this file photo taken on February 02, 2010 Paul Volcker, Chairman of the President’s Economic Recovery Advisory Board testifies before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC. - Volcker, who tackled American inflation in the 1970s and ’80s and later leant his name to landmark Wall Street reforms, died December 8, 2019 according to media reports December 9,2019. Volcker, who headed the US central bank from 1975 to 1987, was 92. (Photo by Tim SLOAN / AFP)

(FILES) In this file photo taken on February 02, 2010 Paul Volcker, Chairman of the President’s Economic Recovery Advisory Board testifies before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC. - Volcker, who tackled American inflation in the 1970s and ’80s and later leant his name to landmark Wall Street reforms, died December 8, 2019 according to media reports December 9,2019. Volcker, who headed the US central bank from 1975 to 1987, was 92. (Photo by Tim SLOAN / AFP) / TIM SLOAN (AFP)

2
Es llegeix en minuts

L’expresident de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Paul Volcker, que va dur a terme una forta pujada de tipus d’interès per controlar la inflació en la dècada de 1980, va morir als 92 anys, segons va informar aquest dilluns la seva família. Volcker va ser president del banc central nord-americà entre 1979 i 1987 sota el Govern de dos presidents: el demòcrata Jimmy Carter, que el va designar; i el republicà Ronald Reagan, que va renovar el seu mandat.

La seva mort s’ha degut a complicacions associades al càncer de pròstata. Volcker, nascut a Cape May (Nova Jersey), és recordat per la convulsa situació econòmica dels EUA amb la qual va arribar a la Fed i que el va portar a capitanejar la pujada dels tipus d’interès per sobre del 20% per combatre l’era anomenada de la «Gran Inflació», quan va arribar a registrar un 14,8% el març del 1980.

Tot i que va aconseguir controlar l’alça de preus, considerat el seu gran èxit, el seu ajustament monetari va provocar una recessió a curt termini a principis de la dècada de 1980. «Sense el seu atrevit canvi en la política monetària i la seva determinació per mantenir-la a través de diversos dolorosos anys, l’economia dels EUA hauria continuat la seva espiral de descens», va dir William Poole, expresident de la Reserva Federal de San Luis, en un homenatge el 2005 recollit pel canal financer CNBC. «Gràcies al fet que va reabocar polítiques errònies dels seus predecessors, Volcker va establir les bases de les llargues expansions econòmiques de 1980 i el 1990», va afegir Poole.

Després de la seva sortida de la Fed, Volcker es va passar a la banca privada i posteriorment va tornar a la política pública a l’acceptar ser president del Consell d’Assessors de la Recuperació Econòmica, entre el 2009 i el 2011, amb el president Barack Obama.

Notícies relacionades

Va donar nom, així mateix, a l’anomenada ‘regla Volcker’, dissenyada per limitar la presa excessiva de riscos per part dels bancs privats, un dels problemes que va ajudar a desencadenar la crisi financera de 2007-2008. Abans de fer-ho en la Fed, Volcker va treballar en el Departament del Tresor sota la presidència de Richard Nixon, i prèviament va estar en la Reserva Federal de Nova York.

Va publicar les seves memòries el 2018 sota el títol de ‘Keeping at it: The quest for sound money and good government’ (‘Mantenir-s’hi: la recerca dels diners saludables i bon govern’), i en una entrevista llavors va qualificar l’estat del país com «un enorme embolic en totes les direccions».