UNA INVESTIDURA ENDIMONIADA

El món econòmic davant el preacord PSOE-Podem: entre la urgència de l'estabilitat i unes terceres eleccions

Els sindicats veuen amb bons ulls el fons i eviten pronunciar-se sobre la fórmula, sempre que aquesta acabi amb un Govern

Les patronals oscil·len entre prioritzar l'estabilitat d'un nou Executiu o preferir unes altres eleccions davant el color polític de l'acord

zentauroepp50879449 topshot   spanish incumbent prime minister pedro sanchez  l 191115210853

zentauroepp50879449 topshot spanish incumbent prime minister pedro sanchez l 191115210853 / GABRIEL BOUYS

2
Es llegeix en minuts
R. M. Sánchez / G. Ubieto

Dins el món econòmic hi ha importants matisos a l’hora de situar l’agulla de la balança entre la urgència reconeguda per gairebé tots els actors d’aconseguir com més aviat millor la formació d’un Govern i el fet que aquest adopti la forma d’una coalició entre elPSOE Unides Podem amb el recolzament parlamentari d’ERC. Els sindicats, per la seva banda, se senten obertament còmodes amb el fons, tot i que eviten entrar en les formes i fórmules de l’acord, sempre que aquest acabi amb un Govern.

Des de Catalunya, lespatronals i elssindicats coincideixen a descartar frontalment l’opció d’unes terceres eleccions i demanen als diferents partits que s’entenguin amb les majories que han sorgit de les del 10 de novembre. I des de Madrid les reaccions entre alguns representants del món dels negocis oscil·len entre «no fem comentaris sobre política», que esgrimeix la patronal bancària AEB, i «en cas que no s’arribi a un pacte entre el PSOE i el PP, seria millor anar a unes altres eleccions», que planteja el president del Cercle d’Empresaris, John de Zulueta, en declaracions a EL PERIÓDICO. 

«Hi ha d’haver un acord sí o sí, perquè només des d’un Govern amb plenes competències es podran abordar els desequilibris socials i el debat territorial», afirma el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. «Tinc ganes de poder criticar uns pressupostos, perquè això significarà que hi ha hagut un acord», afegeix el seu homòleg de la UGT, Camil Ros.

Des de la patronal catalana de les petites i mitjanes empreses Pimec també apel·len a tots els partits a entendre’s. «És urgent formar un Govern, unes terceres eleccions serien un desastre total», considera el president de l’entitat, Josep González. Una opinió molt semblant a la que va expressar dimecres el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, durant un acte del Nueva Economía Fórum. «Estic convençut que s’arribarà a un acord, perquè l’economia no es pot permetre el luxe de no tenir uns pressupostos», va assegurar.  Les patronals catalanes guarden les crítiques per al negre sobre blanc d’un projecte de pressupostos generals.  

Notícies relacionades

Més explícit va ser el president de Foment i, per tant, vicepresident de la CEOE que la mateixa patronal espanyola. Aquesta es remet al comunicat que va emetre la seva junta directiva el 20 de novembre passat en què reclamava «un Govern estable i moderat que propiciï pactes d’Estat sobre reformes inajornables per garantir de cara al futur un creixement econòmic sostenible generador de més i millors llocs de treball».

El Cercle d’Empresaris, no obstant, sí que entra de ple en el debat. El seu president percep el preacord entre el PSOE i Unides Podem i les negociacions per al recolzament parlamentari d’ERC com «un pacte amb extremistes que a més es recolza en independentistes que volen trencar Espanya i desafien la legalitat». De Zulueta veu en aquestes últimes negociacions «una humiliació» i arriba a la conclusió que «és millor no tenir Govern que tenir un mal Govern». Segons la seva opinió, «no ens hem d’obsessionar amb un Govern, que només podria durar sis mesos i que en espai de temps tan curt seria capaç de fer mal a l’economia», ja que les mesures que es pot esperar «anirien en contra dels interessos dels inversors, els empresaris i les famílies».