09 jul 2020

Anar al contingut

La borsa es capgira i entra en pèrdues després del preacord entre Sánchez i Iglesias

El pacte inclou una doble presidència, per al líder de Podem i per a Nadia Calviño

El text firmat apunta a lluitar contra la precarietat laboral i esmenta la «justícia fiscal» i l'equilibri pressupostari

Rosa María Sánchez

La borsa es capgira i entra en pèrdues després del preacord entre Sánchez i Iglesias

J J Guillen

La borsa espanyola va començar la jornada de dimarts amb discretes pujades, de fins al 0,5%, fins que es va conèixer la notícia del preacord per a la formació de Govern entre els líders del PSOE i Unides Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Les primeres notícies de l’acord van arribar als mitjans de comunicació poc abans de les 14.00 hores, però va ser en el moment en què les càmeres de televisió van difondre la imatge dels dos líders firmant l’acord, cap a les 14.30 hores, quan l’Ibex 35 va entrar en pèrdues, amb un lleuger retrocés que al cap d’una hora (cap a les 15.30 hores) arribava ja al 0,36%. 

No es tracta d’una caiguda, ni de bon tros, però sí d’un significatiu canvi de tendència en un moment en què les borses europees continuaven conservant els guanys del matí. Cap a les 15.30 hores, la borsa alemanya pujava el 0,53%, la francesa avançava el 0,33%, la italiana es mantenia plana (0,0%) i l’EuroStoxx 50  guanyava el 0,35%.

A les 15.45, els números vermells seguien avançant amb un descens del 0,75% en l’Ibex 35.

En realitat encara es coneix molt poca cosa del preacord polític. Ha transcendit que, si arribés a bon port, hi podria haver una doble vicepresidència en el Govern ocupada per Pablo Iglesias i per l’actual ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño.

Fora d’això, el text firmat pels dos líders inclou referències molt genèriques a qüestions econòmiques sobre combatre la precarietat laboral, justícia fiscal, equilibri pressupostari i control de la despesa pública.