CANÀRIES

Temor empresarial d'una pujada d'impostos

El sector turístic canari ja nota l'alentiment econòmic, descens agreujat per la fallida del turoperador britànic Thomas Cook

kaputas-2519481 1920

kaputas-2519481 1920

2
Es llegeix en minuts
Moisés Á. Montero

‘Preocupació’ és la paraula que millor defineix l’opinió generalitzada entre l’empresariat canari davant d’un possible Govern del PSOE i Podem. Un clima de preocupació en el qual és subjacent, això sí, el temor latent que el futur Executiu posi en pràctica una política fiscal confiscatòria. La pujada d’impostos es dona per descomptada, el dubte rau fins i a quin punt forçarà la màquina recaptatòria el pròxim ministre d’Hisenda.

En el moment d’alentiment econòmic que travessen Espanya i Europa, una situació que a les illes s’ha agreujat, a més, amb la fallida del turoperador britànic Thomas Cook (que només el 2018 va portar a l’arxipèlag més de dos milions de turistes), els empresaris de la regió no creuen que siguin els socialistes, i encara menys els podemites, la millor opció per marcar el rumb econòmic i financer del país. És més, plana entre la patronal canària cert malestar per l’oportunitat que han perdut el PP i el PSOE per enterrar les seves diferències a favor d’una gran coalició.

A favor de la gran coalició

Les grans patronals provincials de la comunitat autònoma ja havien deixat clara la seva preferència per l’entesa entre els dos grans partits del país. De fet, en els cercles empresarials de les illes creuaven els dits abans de les eleccions del 10-N perquè si no es produïa l’encaixada entre Pedro Sánchez i Pablo Casado, almenys el líder del PP donés l’ordre d’abstenir-se en una eventual votació d’investidura del socialista. L’acord PSOE-Podem va deslliurar Casado de veure’s en aquesta tessitura i va acabar amb el desig de l’empresariat illenc.

És més, l’abraçada entre Sánchez i Pablo Iglesias és l’anunci del pitjor escenari possible a ull dels empresaris de l’arxipèlag, sobretot si el matrimoni entre socialistes i podemites acaba convidant a la taula de govern forces polítiques independentistes. Hi ha por que les concessions a secessionistes i radicals vagin de nou en detriment de les necessitats de les Canàries i de l’estricte compliment del seu Règim Econòmic i Fiscal (REF), el particular fur de la comunitat autònoma i l’instrument que compensa els costos extres que impliquen la insularitat i la llunyania respecte de l’Europa continental.

La influència independentista

Notícies relacionades

Fermín Sánchez, empresari del sector dels bars, cafeteries i restaurants, reconeix que el preocupa «bastant» el que pugui sortir de l’acord entre el PSOE i Podem. «En l’àmbit personal», pel que això podria suposar per a la unitat del país si se cedeix a les pressions dels secessionistes, «i en el professional», pel risc que s’adopti un full de ruta equivocat. Sánchez recorda que l’alentiment econòmic pot desembocar, si es prem en excés l’accelerador de la pressió fiscal, en una fuga d’inversors i capitals. «El PSOE i el PP van haver de deixar els egos de banda, i per l’interès dels ciutadans i amb l’altura de mires en què tant solen insistir, haurien d’haver format una gran coalició, com a Alemanya», argumenta l’empresari.

Juan Carlos Arricivita, del sector hoteler (és també el director general de l’Escola Superior d’Hostaleria Tenerife Norte), s’endinsa en el que està dit per Fermín Sánchez i posa èmfasi que el pacte PP-PSOE «és el que la majoria dels espanyols van decidir a les urnes». En aquesta línia, Arricivita considera que la unió dels dos grans partits nacionals seria la millor garantia d’estabilitat i seguretat jurídica, en contraposició amb el «brindis al sol» que suposa, afegeix, el preacord entre Podem i els socialistes. «El que més temem és que es perdi el temps», continua l’empresari, quan Europa ja està avisant que fan falta ajustaments pressupostaris.

Temes:

Canàries Govern