ANDALUSIA

La inestabilitat espanta els inversors turístics

El poderós sector olier andalús també demana al nou Govern que combati els aranzels imposats per l'Administració Trump

marbella from la concha andalucia spain - sept 2009

marbella from la concha andalucia spain - sept 2009

4
Es llegeix en minuts
Cristóbal G. Montilla

En un bressol del turisme com la Costa del Sol, la inestabilitat política d’Espanya s’està convertint, als ulls dels seus empresaris, en un problema de relleu que se suma a altres dalles amenaçadores com les que impliquen els possibles efectes del ‘brexit’ britànic. Els empresaris turístics coincideixen a l’insistir en la necessitat que el país «tingui un Govern com més aviat millor» i no oculten el seu temor de les polítiques econòmiques d’una coalició progressista. D’altra banda, el teixit empresarial malagueny que viu de les exportacions troba un dels seus màxims referents en el gegant olier Dcoop, que no dubta a l’hora de retreure-li al Govern en funcions del PSOE la seva inactivitat davant dels aranzels impulsats pel president dels Estats Units, Donald Trump.

Un dels empresaris que millor coneix el segment del luxe a la Costa del Sol i les relacions amb els inversors estrangers, Ricardo Arranz, promotor de l’hotel de luxe Villa Padierna, va explicar que hi ha «cert sentiment d’inseguretat» entre els fons que s’acosten a invertir a la costa malaguenya, i a Espanya en general, arran de les notícies sobre el país que està difonent la premsa internacional. «Els productes de turisme residencial i els projectes hotelers són els que creen ocupació i tenen futur, però ara mateix el finançament arriba, sobretot, per possibles socis que s’ho pensen i no acaben de decidir-se a causa dels temors i la sensació d’inestabilitat que hi ha», diu Arranz.

Sensació de crisi

Més enllà de les conseqüències de la reforma laboral i d’una pujada d’impostos, Arranz insisteix que «el realment dolent és la sensació de crisi, que no és tan clara que existeixi al nostre sector perquè encara tenim cert recorregut». «La sensació de por en vista d’una situació que ve és pitjor que el que després porta la realitat. Hem de tenir paciència per entendre que la situació d’Espanya l’haurem de suportar com sigui», afirma aquest empresari de referència per al turisme residencial.

Arranz tampoc oculta la seva preferència per una gran coalició PSOE-PP. «Sens dubte, des del punt de vista empresarial la unió dels dos partits més forts sempre donarà més seguretat, tot i que l’important és que hi hagi estabilitat i sentit comú», diu. «El que vol la gent és que les seves inversions, quan venen, tinguin una resposta, després arribarà el polític de torn dient que ‘ja en vindran d’altres’, però les inversions que se’n van després no tornen perquè els diners són molt covards i necessiten una situació d’estabilitat», afirma.

Competència amb altres mercats 

L’empresari hoteler Miguel Sánchez, propietari de la cadena MS Hoteles, assegura que al sector turístic el primer que es vol és que «hi hagi ja un Govern i que qui governi tingui en compte què significa el turisme, la competència amb altres mercats i l’estacionalitat que patim en el segment de sol i platja a tot Espanya».

Respecte a la possibilitat que un Govern progressista posés en marxa una pujada d’impostos i noves mesures laborals, Miguel Sánchez es mostra segur que perjudicaria el sector: «Sens dubte, ens faria mal, seria una frenada important per al turisme de sol i platja. Tot el que encareixi la despesa d’explotació de les nostres empreses ho hem de repercutir en el preu final i seríem un mercat més car».    

Així mateix, aquest empresari pioner al sector turístic malagueny opta per no pronunciar-se sobre els colors que prefereix per al Govern que surti de la investidura, tot i que demana al futur Govern «que tingui consciència de quina situació tenim a Espanya». «Els temes de la pujada d’impostos o les reformes laborals ens preocuparien moltíssim; respectaré la coalició que es faci, però no m’agradaria que si és un govern progressista, només ho fos a base de pujar impostos a les empreses», opina el propietari de la cadena MS Hoteles, que enllesteix el seu primer salt internacional amb un projecte a Costa Rica.

Esquivar la inseguretat

El president del gegant olier Dcoop, Antonio Luque, diu: «El primer que fa falta és que a Espanya tinguem un govern, ja que ara mateix el que hi ha és certa inseguretat sobre les decisions que prendran i com ens poden afectar les empreses». I afegeix: «Entre els agricultors i les cooperatives del sector hi ha aquesta inquietud, tot i que és veritat que som un col·lectiu empresarial molt peculiar, una cooperativa que viu dels agricultors i dels ramaders, i aquest model és molt difícil que sigui atacat per qualsevol tipus de govern, sigui del signe que sigui: d’esquerra, de centre o de dreta», afirma el responsable de la cooperativa productora d’oli més gran del món.  

Notícies relacionades

No obstant, aquest empresari agrícola reitera «la preocupació que hi ha» en vista de la possibilitat que al Govern arribi «gent que no conegui els problemes que ens afecten, gent que no sàpiga els problemes mediambientals o d’aigua que ens sotgen i puguin causar un mal estructural al nostre sector agrari i ramader».       

Luque també es mostra a l’expectativa respecte a les polítiques econòmiques que posaria en marxa un nou Executiu nacional i va recordar que en un tema que els afecta de ple, com el dels aranzels imposats per Trump, «el Govern del PSOE no ha sabut fer res». «L’Executiu ha de fer-hi un treball important perquè, si no ho fa, després de l’esforç que hem fet durant anys de vendre els nostres productes als Estats Units –fonamentalment oli i olives– podem perdre una part important del nostre mercat allà», diu el president de Dcoop.