ENTREVISTA

Pepe Álvarez: «Ara el 40% dels treballadors podríem ser acomiadats»

El secretari general d'UGT critica la sentència del Constitucional que avala l'acomiadament per baixes mèdiques

«Calviño serà conscient que s'ha de derogar la reforma laboral perquè està en el programa electoral»

pepe lvarez / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La sentència del Constitucional que avala l’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors que permet l’acomiadament per baixes mèdiques intermitents justificades ha donatun nou i potent argument als sindicatsen el seu objectiu de derogar la reforma laboral del 2012. Així es demostra en aquesta entrevista, concedida pel secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, i també en la feta amb el secretari general de CCOO, Unai Sordo.  

 

¿Com encaixa aquest objectiu en l’actual context polític? 

El possible Govern de coalició entre PSOE i Unides Podem és un instrument importantíssim.  Ara podrem anar a un desmuntatge de la reforma laboral sense excuses per part de ningú. A més, com sabem que no serà fàcil, en el moment que hi hagi Govern, els sindicats hem d’utilitzar la palanca de les mobilitzacions.

¿S’ha de derogar la reforma laboral o n’hi ha prou de derogar els seus ‘aspectes més lesius’ com propugna la ministra d’Economia, Nadia Calviño? 

S’ha de derogar tota la reforma laboral. En tot cas seria més fàcil assenyalar el contrari: quins aspectes no són els més lesius, perquè acabaríem abans. ¿Com que no parlarem de l’abaratiment de l’acomiadament o de l’article 52.D de l’Estatut?

¿Es pot complir aquest objectiu amb Calviño com a vicepresidenta del Govern?

La decisió de qui forma el Govern la pren el president. Però si en 48 hores s’ha arribat a un acord per a un possible Govern de coalició al qual no s’havia arribat en sis mesos, la senyora Calviño amb tota seguretat serà conscient, si és que és vicepresidenta, que la reforma laboral s’ha de derogar perquè va en el programa del seu partit.

¿Quin és l’efecte potencial de la recent sentència del Constitucional que avala l’acomiadament per baixes intermitents justificades? 

En aquests moments el 40% dels treballadors estaríem inclosos en aquesta possibilitat d’acomiadament. N’hi ha prou amb acumular nou dies de baixes intermitents en dos mesos. No sé si els magistrats s’han adonat que hi ha milions de persones que es poden trobar en aquesta situació quan vingui una grip repetida. Per això em sembla una aberració. És una sentència inhumana, i lluitarem contra aquesta, perquè no volem que quedi com a jurisprudència de futur al nostre país.

Notícies relacionades

La possibilitat d’un Govern PSOE-UP ¿pot frenar la patronal a l’hora d’asseure’s a la taula de diàleg social? 

Jo crec que és al contrari. Quan governa la dreta, els sindicats acudim a la negociació, per intentar limitar al màxim les reformes. Jo crec que la patronal hauria de fer el mateix. El futur de les reformes sempre té més valor si es fa per acord, per això espero que la patronal s’assegui i dialogui perquè puguem consensuar un nou Estatut dels Treballadors del segle XXI.