Mercat immobiliari

El preu de la vivenda puja el 7,7% anual en el tercer trimestre

L'increment dels preus es desaccelera però encara continua «elevat», segons els registradors

Les transaccions de vivendes durant el tercer trimestre baixen el 8,1% respecte al mateix període de l'any anterior

GRAF3826. PARLA (MADRID), 05/05/2019.- Vista del edificio donde se ubica la vivienda en la calle Reyes Católicos de la localidad madrileña de Parla, donde la Policía ha hallado el cadáver de una mujer que presentaba signos de violencia y que, según los primeros indicios, podría haber sido víctima de violencia machista. EFE-TV

GRAF3826. PARLA (MADRID), 05/05/2019.- Vista del edificio donde se ubica la vivienda en la calle Reyes Católicos de la localidad madrileña de Parla, donde la Policía ha hallado el cadáver de una mujer que presentaba signos de violencia y que, según los primeros indicios, podría haber sido víctima de violencia machista. EFE-TV / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu mitjà de la vivenda va continuar pujant en el tercer trimestre de l’any tot i que confirma el seu perfil desaccelerat. Segons elCol·legi de Registradors, l’índex de preu de la vivenda de vendes repetides (IPVVR) va pujar el 0,84% en el tercer trimestre de l’any respecte al segon, molt per sota de taxes precedents i més en línia amb el que previsiblement» suposarà l’evolució d’aquest indicador en els pròxims períodes.

En taxa anual, el preu mitjà de la vivenda en el tercer trimestre anota una pujada del 7,7% respecte al mateix període de l’any anterior. Tot i que també aquí es nota la desacceleració, els registradors consideren que aquesta taxa «encara suposa una quantia elevada» si es té en compte l’activitat econòmica en general i els salaris en particular. Així, es valora que «futures correccions en aquest ritme de creixement podran suposar un factor favorable per mantenir nivells d’activitat (compravendes) similars als de la majoria dels trimestres dels últims dos anys».

Des dels mínims de l’actual cicle immobiliari, assolits a finals del 2014, el preu de la vivenda acumula un creixement del 36,39%, i per això ha suposat una recuperació important de l’ajustament produït en la fase descendent. De fet, respecte als màxims del tercer trimestre del 2007, els actuals nivells de preus suposen estar únicament un 12,25% per sota de l’esmentat punt màxim, havent arribat a estar un 35,66% per sota del màxim (finals del 2014 respecte a mitjans del 2007), segons els càlculs dels registradors. 

Menys vivendes, més cares

Tot i que els preus continuen pujant, cada vegada es venen menys vivendes. Per això la tendència desaccelerada dels preus

Segons l’Estadística Registral Immobiliària del Col·legi de Registradors corresponent al tercer trimestre, entre juliol, agost i setembre es van inscriure en els registres de la propietat 122.540 compravendes de vivenda, el 5,8% menys que el trimestre anterior.

Amb relació al mateix trimestre del 2018, es va produir un descens del 8,1%. En els últims 12 mesos s’han inscrit 506.687 compravendes de vivenda, i s’acumulen així dos trimestres consecutius de descensos en dades interanuals acumulades, tot i que encara per sobre de les 500.000 operacions. 

En vivenda nova s’han registrat 21.104 compravendes, amb un descens trimestral del 5%. La vivenda utilitzada ha registrat 101.436 compravendes, un 6% menys que el trimestre precedent. Per tant, les dues modalitats van descendir en proporcions similars durant el tercer trimestre

Comunitats autònomes

Notícies relacionades

A la pràctica totalitat de la geografia nacional s’han registrat descensos en les compravendes de vivenda, ja que 16 de les 17 comunitats autònomes han presentat caigudes intertrimestrals. Les correccions més grans s’han registrat a Extremadura (-21,88%),el Principat d’Astúries  (-20,39%) i Cantàbria (-11,99%). L’únic increment s’ha produït eaa la Regió de Múrcia (4,61%). 

En termes absoluts, el nombre de compravendes de vivenda més gran s’ha registrat durant el tercer trimestre a Andalusia (23.960), Catalunya (20.114), la Comunitat Valenciana (18.934) i la Comunitat de Madrid (17.427). 

Temes:

Preus