El Govern rebaixa la seva previsió de creixement i apujarà les pensions el 0,9%

Economia corregeix en una dècima les seves projeccions i les situa en el 2,1% per a aquest any i de l'1,8%

El document pressupostari remès a Brussel·les inclou una pujada del 2% en els sous públics

rosas50230074 nadia calvino consejo ministros191004175907

rosas50230074 nadia calvino consejo ministros191004175907 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern ha remès a la Comissió Europea el Pla Pressupostari 2020, amb un nou quadro macroeconòmic en el qual rebaixa una dècima les seves previsions de creixement del PIB per a aquest any i el que ve, fins a situar-les en el 2,1% i l’1,8%, respectivament. El document inclou la previsió d’una pujada de les pensions del 0,9% l’any pròxim i d’un increment dels sous públics del 2%.

Segons ha explicat el Ministeri d’Economia i Empresa, aquesta modificació es deu gairebé en la seva totalitat a la revisió estadística de la Comptabilitat Nacional Anual realitzada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que ha suposat una rebaixa del creixement del PIB en el període 2016-2018.

Així mateix, el nou quadro macroeconòmic inclòs en el Pla Pressupostari contempla un creixement de l’ocupació del 2,3% aquest any i del 2% el 2020, cosa que permetrà continuar reduint la taxa d’atur fins al 13,8% aquest any i el 12,3% el 2020. La previsió de dèficit públic se situa en el 2% del PIB el 2019.

En un escenari inercial (en el qual no s’inclou l’adopció de noves mesures tributàries per al 2020), el dèficit se situaria en l’1,7% del PIB el 2020. En qualsevol cas, el nou Govern que resulti després de les eleccions generals del 10-N haurà de remetre un nou document pressupostari actualitzat a la Comssió Europea. En la nota informativa remesa aquest dimarts pels ministerisd’Hisenda  id’Economia, l’actual Govern en funcions avança que en cas de governar inclouria al document mesures fiscals «amb la mateixa orientació» que la ja comunicada a la Comissió Europea en documents anteriors (pujada de l’IRPF i de Societats i nous impostos digital i d’altres).

Com és preceptiu, aquestes previsions han sigut sotmeses prèviament a l’aval del’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).

El Pla contempla un escenari inercial, que no inclou mesures d’ingressos addicionals, i recull una revalorització de les pensions del 0,9% per al 2020 amb l’objectiu de mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes i l’increment del 2% pactat amb els sindicats per pujar el sou dels funcionaris.

En declaracions a RNE, la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, ha afirmat que la incorporació d’aquestes mesures mostra «el compromís del Govern (amb aquests col·lectius), compatible amb la reducció del dèficit públic i la disciplina fiscal». La ministra no ha precisat en quin moment podrien ser adoptades aquestes decisions i si el mecanisme seria a través d’un decret llei abans de l’acabament de l’exercici i s’ha mostrat confiada que després de les eleccions del 10-N es pugui constituir com més aviat millor un Govern estable capaç d’encarrilar les diferents decisions econòmiques. «Espero que com més aviat millor es pugui formar un nou Govern que comenci a treballar en la fixació del sostre de despesa per a l’any que ve, el camí de dèficit i el projecte de Pressupostos per al 2020. No és raonable continuar amb una situació de pròrroga pressupostària més enllà», ha dit.

A la franja més optimista

Amb aquestes previsions, el Govern replica la tendència a les revisions a la baixa de la majoria dels serveis d’estudis públics i privats però se situa lleugerament per sobre de les projeccions d’aquests. Aquest mateix dilluns, el BBVA va rebaixar a l’1,9% i a l’1,6% les seves previsions per al 2019 i el 2020. La Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) situa les seves previsions en l’1,9% i l’1,5% respectivament, mentre que el Banc d’Espanya va rebaixar les seves fins al 2% i l’1,7% per a cada uns dels exercicis.

Amb tot, les divergències més grans se situen entorn de la previsió de dèficit públic. La majoria dels serveis d’estudis situen la seva previsió per al 2019 entre el 2,3% i el 2,4%, per sobre de la renovada previsió oficial del 2%. 

En la previsió inercial (sense mesures addicionals) d’un dèficit de l’1,7% del PIB per al 2020, es parteix que els ingressos públics se situaran en el 39,6% del PIB fins a arribar als 512.032 milions d’euros. En un escenari a polítiques constants l’estimació és que els ingressos tributaris registrin un creixement del 4,8%.

A més, segons les previsions del Govern en funcions, el sanejament de l’economia espanyola també es reflecteix en el superàvit del saldo pressupostari primari (sense interessos del deute) que el 2020 es preveu del 0,4%, el doble que el 2019. Una millora que –-segons Economia-– permetrà avançar en la reducció del deute públic.

Nou quadre macro

Notícies relacionades

En el nou quadro de previsions del Govern en funcions, es reflecteix una composició del creixement més equilibrada, amb aportacions positives tant de la demanda interna com de l’externa. Així la demanda interna tindrà una aportació estimada d’1,5 punts el 2019 i d’1,6 el 2020. Per la seva part, la contribució de la demanda externa millora i serà de 0,6 punts aquest any i de 0,2 el pròxim.

Aquest comportament es reflecteix en el saldo de la Balança de Pagaments per Compte Corrent, que s’espera que se situï en l’1,8% i 1,6% del PIB el 2019 i el 2020. Això permetrà que la capacitat de finançament de l’economia espanyola es quedi per sobre del 2% del PIB aquest any i el que ve.