termini de desembre

Valerio: el Govern podrà apujar les pensions via reial decret llei si continua en funcions

La ministra de Treball assegura que «el més raonable» és que s'utilitzi una mitjana anual de l'IPC

rosas49012537 graf2082  santander  10 07 2019  la ministra en funciones de190710183211

rosas49012537 graf2082 santander 10 07 2019 la ministra en funciones de190710183211 / Pedro Puente Hoyos

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha assegurat que «el raonable» és que les pensions s’apugin el 2020 tenint en compte una mitjana anual de l’IPC, tot i que ha ressaltat que «s’haurà de decidir quan arribi el moment oportú». «El que no s’ha fet mai en aquest país, ni hi ha previsió de fer-ho, és que els pensionistes abonin la diferència si l’IPC puja menys que les pensions. Això no s’ha fet mai», ha deixat clar.

Preguntada sobre si la pujada es podria fer estant en funcions, la titular del Ministeri ha demanat «no avançar esdeveniments», ja que «al desembre hi podria haver un Govern en plenitud de funcions, amb capacitat de fer la seva tasca al 100%». «Espero i desitjo que al desembre hi hagi un Govern en plenitud de funcions», ha afegit. En aquesta línia, la ministra ha apuntat que existeix la figura del reial decret llei i que la llei del Govern diu que si és d’urgent necessitat o d’interès general, se’n pot fer ús. «El Govern en funcions, dins del que permet la normativa vigent, obrarà en conseqüència, però no ens avancem als esdeveniments», ha deixat clar.

«Apujar les pensions amb l’IPC no és una cosa nova. Sembla que fos una cosa estranya que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, digués ahir que vol que les pensions s’actualitzin segons l’IPC l’any que ve quan aquest plantejament està en tots els programes electorals del PSOE dels últims temps», ha afirmat.

Encara sense previsions

La titular del Ministeri ha remarcat que tant el Ministeri d’Economia com el d’Hisenda encara no tenen fetes les previsions pertinents per saber quin serà l’IPC previst per a l’any que ve, per la qual cosa ha assenyalat que fins que no estigui la dada, «no es podrà actuar en conseqüència».

Notícies relacionades

«Aquest any, per exemple, l’IPC no està pujant gaire, està bastant controlat», ha apuntat, després de recordar que aquest any les pensions han pujat un 1,6% en general i un 3% les mínimes, increment que, des del seu punt de vista, «no va gens malament per compensar el poder adquisitiu que es va perdre en anys passats, sobretot quan s’aplicava el 0,25%».

Valerio ha assenyalat que cal esperar a veure com evoluciona la inflació durant el mes d’octubre i novembre. «Encara queda temps fins a finals de desembre», ha conclòs.