Calviño: «Per descomptat que avisaria si arribés una crisi»

Aposta per una negociació entre la UE i els Estats Units

undefined50230083 madrid  04 10 2019  politica rueda de prensa posterior a la 191004190215

undefined50230083 madrid 04 10 2019 politica rueda de prensa posterior a la 191004190215 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra d’Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dilluns que «per descomptat» que avisaria si arribés una altra crisi econòmica a Espanya, tot i que ha insistit que, en el moment actual, «res fa presagiar una crisi» i molt menys de la intensitat de l’última.

Calviño, en declaracions a la cadena SER, ha explicat que, després de la revisió estadística duta a terme per l’INE, s’observa un alentiment del creixement econòmic des de l’any 2016. «Ara estem relativament estabilitzats i no és una tendència que ens parli d’una crisi a curt termini», ha assenyalat.

El Govern està tenint en compte aquesta revisió estadística de l’INE per elaborar el quadro macroeconòmic que ha d’enviar a Brussel·les abans del pròxim 15 d’octubre. Aquesta revisió de l’organisme estadístic rebaixa les xifres de creixement d’Espanya des de l’any 2016, per la qual cosa, al canviar les bases de referència sobre les quals fer els càlculs, «és una possibilitat» que la previsió del PIB per a aquest any, del 2,2%, s’acabi rebaixant, segons ha explicat la ministra.

En tot cas, Calviño ha remarcat que, «més enllà d’una dècima amunt o avall», l’important és la tendència. «No estem parlant d’un canvi substancial de l’anàlisi de la realitat», ha afegit.

La ministra ha insistit que Espanya presenta actualment uns bons fonaments econòmics, amb un creixement més equilibrat i on el sector exterior continua estirant l’economia. I tot i que res fa preveure una crisi, Calviño recorda que l’economia espanyola no pot aïllar-se de l’actual entorn internacional, «tremendament incert». «La conjuntura internacional pesa molt i pesa cada vegada més perquè la nostra economia en els últims 10 anys s’ha obert molt, però estem trampejant millor la situació que altres països [...] Tenim un creixement molt més equilibrat i per això estem més ben preparats per a aquests episodis d’incertesa internacional», ha dit. Així, tot i que la tardor es presenta complicada per les tensions comercials i el ‘brexit’, «tampoc pot caure en l’alarmisme», ha assegurat la ministra.

Pensions i aranzels 

D’altra banda, i en relació amb si les pensions s’han de revaloritzar amb l’IPC, la ministra ha assegurat que el Govern està «completament compromès» amb garantir el poder adquisitiu de les pensions no només a curt termini, també a mitjà i llarg, per això caldrà abordar aquesta qüestió en el Pacte de Toledo. «El sistema de pensions és la joia de la corona de l’estat de Benestar i hem de fer-ho sostenible», ha apuntat.

Notícies relacionades

Finalment, sobre els aranzels que volen imposar els Estats Units a determinats productes espanyols, la ministra ha assenyalat que aquest anunci del president Donald Trump «afegeix llenya al foc» a les tensions comercials que existeixen en l’actualitat.

Segons la seva opinió, l’ideal seria que s’establís una negociació entre la UE i els Estats Units «per evitar una escalada d’aquestes tensions comercials». «La primera línia d’actuació ha de ser coordinada amb la UE, que és la principal potència comercial del món. Som 500 milions de ciutadans [...] i som un soci indispensable per a qualsevol altra potència comercial», ha emfatitzat.