Cotitzacions pendents

Treball renuncia a posar en marxa el seu pla d'ajuda a aturats per la crisi abans del 10-N

El secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, anuncia el retard del projecte per permetre a persones acomiadades entre el 2008 i el 2018 omplir llacunes en les seves cotitzacions

fcasals45296606 graf8023  madrid  espa a   02 10 2018  octavio granados  sec181009113026

fcasals45296606 graf8023 madrid espa a 02 10 2018 octavio granados sec181009113026 / VICTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Govern de Pedro Sánchez ha renunciat a posar en marxa el seu pla per permetre als aturats que van perdre la feina durant la crisi recuperar fins a dos anys de cotitzacions que van deixar de pagar fins després de les eleccions. Així ho ha anunciat el secretari d’Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, en roda de premsa aquest dimecres. Si bé des del Ministeri de Treball no van descartar en un primer moment poder iniciar aquest projecte abans del 10 de novembre, finalment Granado ha descartat a causa de la complexitat del tràmit i la falta de consens amb els interlocutors socials qualsevol aplicació fins després dels comicis. «En la mesura possible abordarem aquesta qüestió tenint en compte el resultat de les eleccions en la pròxima legislatura», ha declarat.

Aquest projecte pretén habilitar les persones que actualment tinguin entre 35 i 44 anys i es van quedar a l’atur entre el 2 d’octubre del 2008 i l’1 de juliol del 2018 durant, com a mínim, tres anys firmant un conveni especial amb la Seguretat Social. Mitjançant aquest conveni podran voluntàriament pagar de la seva pròpia butxaca les llacunes de cotitzacions per un període màxim de dos anys, sense conèixer-se encara l’import que haurà d’aportar. Aquestes cotitzacions només es tindran en compte als efectes de les prestacions d’incapacitat permanent, jubilació i mort i supervivència, tal com detalla el document preliminar penjat per Treball al seu portal de transparència.  

Notícies relacionades

«No tenim gaire clar que es pugui fer en una ordre ministerial o que hagi de revestir les característiques d’un decret», ha afirmat Granado en roda de premsa. L’1 d’octubre va finalitzar el període de consulta pública, en el qual associacions o particulars podien presentar recomanacions per a la modificació dels termes avançats pel Ministeri. I a partir d’aquesta data havien de ser els tècnics de Seguretat Social els que comencessin a elaborar l’ordre ministerial per desplegar el projecte. Fonts consultades de Treball van afirmar en el seu moment que la disponibilitat per a la firma per part de la ministra Magdalena Valerio era qüestió de «terminis administratius» i no van descartar que aquests es complissin abans del 10-N. No obstant, Granado ha anunciat el refredament d’aquells terminis fins passats els comicis.

Aquest projecte per habilitar que persones que van perdre la feina durant la crisi econòmica omplin de manera voluntària llacunes en les seves cotitzacions va ser aprovat en l’últim Consell de Ministres del 2018, concretament el 28 de desembre. I el departament encapçalat per Valerio va decidir treure’l i desempolsegar-lo del calaix de mesures pendents el 13 de setembre, quan el va treure a consulta pública per, a partir de l’1 d’octubre, començar-ne la tramitació. L’esmentada recuperació de la mesura, setmanes abans d’unes noves eleccions generals, va ser justificada des de Treball com a fruit també dels «terminis administratius», desvinculant-lo de tota lògica electoral.