Cotitzacions pendents

Treball accelera el seu pla d'aturats de la crisi a les portes del 10-N

Els potencials beneficiaris seran aquells que avui tenen entre 35 i 43 anys i que van deixar de cotitzar per estar a l'atur durant, com a mínim, tres anys, entre el 2008 i el 2018

GRAF2893. MADRID, 22/01/2019.- La ministra de Trabajo, Magdalena Valerio, interviene durante el pleno del Congreso de los Diputados, hoy en Madrid. EFE/ J.P.Gandul

GRAF2893. MADRID, 22/01/2019.- La ministra de Trabajo, Magdalena Valerio, interviene durante el pleno del Congreso de los Diputados, hoy en Madrid. EFE/ J.P.Gandul / J.P.Gandul (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Ministeri de Treball ultima els preparatius per poder llançar un pla que permeti alsaturats durant la crisi recuperar fins a dos anys de cotitzacions que van deixar de pagar al ser acomiadats. I no descarta tenir-lo llest i en pràctica abans del 10 de novembre, data designada per a les segones eleccions generals, tal com reconeixen fonts del ministeri. És una qüestió de «terminis administratius», assenyalen aquestes mateixes fonts.

Aquest projecte consisteix en un conveni especial de la Seguretat Social a què podrien acollir-se voluntàriament les persones que actualment tinguin entre 35 i 43 anys i hagin deixat de cotitzar entre el 2 d’octubre i l’1 de juliol del 2018 durant, com a mínim, tres anys. Aquest col·lectiu podrà voluntàriament pagar de la seva pròpia butxaca les llacunes de cotitzacions per un període màxim de dos anys, sense conèixer-se encara l’import a aportar. Aquestes cotitzacions computaran exclusivament als efectes de les prestacions d’incapacitat permanent, jubilació i mort i supervivència, tal com detalla el document preliminar penjat per Treball al seu portal de transparència.

El departament encapçalat per Magdalena Valerio ha decidit treure i desempolsegar del calaix de mesures pendents un projecte que va ser aprovat en l’últim Consell de Ministres del 2018, concretament el 28 de desembre. ¿Per què ara, nou mesos després d’aprovar-se? Per la mateixa raó per la qual des del ministeri no poden assegurar tenir-lo abans de les eleccions o després: «terminis administratius».

L’Executiu va justificar aquest paquet amb l’objectiu de «la revalorització de les pensions públiques i altres mesures urgents en matèria social, laboral i d’ocupació», i hi va incloure qüestions diverses, com la cotització obligatòria dels becaris, que va aixecar debat mediàtic les setmanes següents d’aprovar-se i que ara torna a estar en guaret, a l’espera d’un Govern que deixi d’estar en funcions. De fet, ni la mesura va ser publicitada en el seu moment ni la reactivació del paquet de cotitzacions ho ha sigut ara.

Reactivat nou mesos després d’aprovar-se

Treball va publicar el 13 de setembre una consulta pública prèvia perquè els actors interessats li fessin arribar objeccions. El procés de participació finalitza l’1 d’octubre; serà llavors quan els tècnics del ministeri comencin a redactar l’ordre ministerial. En aquest procés, i tenint en compte les al·legacions manifestades per tercers en les dues setmanes de consulta pública prèvies, el text final pot incloure modificacions. Des de Treball no descarten que la forquilla de potencials beneficiaris canviï d’aquests 35-45 anys o que s’explicitin deduccions per als voluntaris que s’hi acullin.

Notícies relacionades

¿Quant haurà de pagar algú que compleixi els requisits? Fins que l’ordre ministerial no sigui a la taula de la ministra (o ministre, si el procés s’allarga més enllà de les eleccions i hi ha canvis a la cartera) tampoc està clar. Des de laUGT n’han fet una estimació mitjana i han xifrat en 6.500 euros els que un treballador hauria d’abonar per cobrir aquests dos anys pendents. Una quantia que moltes persones que van quedar a l’atur després del crac econòmic del 2008 pot ser que no puguin (o vulguin) reunir.  «No sempre coincideix qui més ho necessita amb qui té més possibilitats d’acollir-s’hi», reflexiona la secretària de polítiques socials d’UGT, Mari Carmen Barrera.

Des de la central consideren que el moment de tirar endavant aquest projecte hauria sigut el mes de setembre, abans de les eleccions generals i quan les taules de diàleg social, on el Govern debat amb patronals i sindicats, encara estaven obertes. «La recuperació del subsidi per a aturats de més de 52 anys hauria sigut una bona oportunitat per abordar una reforma integral de l’atur de llarga durada produït després de la crisi», reflexiona Barrera.