repercussions

Thomas Cook: un cop al 6% del PIB canari

En qüestió d'hores, una previsió d'ocupació hotelera del 90% va baixar al 30%

zentauroepp50014795 thomas cook190923120421

zentauroepp50014795 thomas cook190923120421 / KAI PFAFFENBACH

1
Es llegeix en minuts
M. Á. Montero / F. Marimón

«Si un huracà hagués trencat els vidres o arrencat els balcons, el problema hauria sigut menor que el que tenim ara». La confessió del gerent d’un dels molts hotels de Puerto de la Cruz al diari ‘El Día’ dona una idea del gran impacte que va causar a les Canàries la fallida de Thomas Cook. El turisme és la primera indústria de les illes i el seu pes en el PIB triplica el que té en el conjunt del país.

De tota la riquesa que el turisme deixa a les Canàries, fins a un 17% era resultat del negoci que movia Thomas Cook, l’equivalent a un 6% del PIB.  I entren allà els beneficis de les grans cadenes hoteleres que treballaven amb el turoperador ,però també els de moltíssimes pimes i treballadors autònoms –el bar, la botiga de records... I, sobretot, els sous dels 150.000 assalariats canaris que viuen del turisme.

Els tres grans turoperadors TUI, Jet2.com i la ja extinta Thomas Cook segueixen controlant el mercat. En realitat n’hi ha hagut prou amb la fallida d’aquesta última perquè establiments que tenien prevista una ocupació del 90% en la pròxima temporada alta, que a les Canàries coincideix amb l’hivern, hagin rebaixat les seves expectatives a un exigu 30%.

Notícies relacionades

Al llarg de l’any passat van passar les seves vacances a l’arxipèlag uns 13,5 milions de turistes. D’aquests, 7,86 milions —prop de sis de cada 10—. van arribar mitjançant un paquet turístic. Malgrat la crida a diversificar, més de la meitat dels visitants que reben les illes continuen sent clients d’aquest tipus d’empresa, bàsicament dels dos gegants, TUI i Thomas Cook.

I aquest últim aportava un total de 2,1 milions de visitants. L’única bona notícia és la injecció pública que es va decidir aportar a les filials alemanya, CondorCondor, i a l’escandinava, que han permès recuperar uns 1,23 milions de turistes. Però encara queda un milió més en l’aire.