21 febr 2020

Anar al contingut

causes judicials

Caixabank s'adhereix a la resolució ràpida en causes hipotecàries

Els jutjats de Pamplona i Barcelona han establert protocols per alleugerir els procediments

El Periódico

Caixabank s'adhereix a la resolució ràpida en causes hipotecàries

PIERRE-PHILIPPE MARCOU

CaixaBank és la primera entitat financera que ha acceptat la proposta dels jutges d’adherir-se a un programa voluntari per resoldre les demandes dels seus clients per la via ràpida.  El Consell General del Porder Judicial (CGPJ) va decidir establir un mecanisme per alleugerir el procediment de resolució de causes relacionades amb les clàusules abusives de les hipoteques que han col·lapsat els jutjats específics creats per resoldre aquests casos.

El nombre d’assumptes pendents de resolució als jutjats de clàusules abusives, creats el 2017, al finalitzar el segon trimestre de l’any era de 255.247, xifra que suposava, això sí, una reducció del 2,25% respecte als 261.122 assumptes que quedaven per resoldre el 31 de març passat. 

De moment, els únics jutjats a posar en marxa els seus protocols han sigut els de Pamplona i Barcelona i el primer banc a adherir-s’hi ha sigut CaixaBank, i l’ha seguit Caja Rural de Navarra. Fonts financeres han explicat que el protocol implica que les entitats es comprometen a revisar els casos en què s’inclou jurisprudència que ja ha sigut establerta pel Tribunal Suprem, cosa que facilitaria que aquests casos es puguin resoldre fora dels jutjats, mitjançant un acord entre les parts.

Anys de demora

Es pot destacar, per exemple, que el jutjat de Barcelona calcula que tardaria 15 anys a resoldre els assumptes pendents si tots van a judici, sense comptar amb l’entrada de noves demandes, així que ha proposat mesures extraordinàries. El protocol de Barcelona estableix un procediment exprés sobre la validesa de les clàusules de comissió d’obertura, venciment anticipat, interessos moratoris i despeses d’hipoteques i sobre les quantitats a reintegrar el client. El protocol navarrès se centra en despeses hipotecàries i interessos de demora.