INSTEN A UNA NOVA LLEI

Els administradors concursals preveuen l'impuls del mecanisme de segona oportunitat

La sentència del Suprem que exonera també de pagar el deute a l'Administració obre la porta a estendre els processos

eduardo-lores

eduardo-lores

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El mecanisme de segona oportunitat creat per lliurar ciutadans i petits empresaris de deutes no ha funcionat a ple rendiment fins ara. Els administradors concursals agrupats en l’associació professional Aspac consideren que l’última sentència del 2 de juliol del Tribunal Suprem que exonerava els crèdits públics del seu pagament, obre una porta perquè molts ciutadans atrapats en el malson dels deutes impagables puguin trobar una via d’escapapment més assumible.

Segons aquesta sentència, la normativa aplicada fins ara té una «contradicció», ja que el jutge ha d’acceptar un pla de pagaments i alhora l’Administració manté una «ratificació a posteriori» com a creditor. Per això el Suprem considera que el creditor públic ha de ser un més en el procés i que si existeix exoneració aquesta ha de ser total. 

La idea que impulsen bona part dels experts és la necessitat de modificar el sistema de segona oportunitat, dotant-lo de més flexibilitat per permetre que els morosos sense actius puguin tenir una condonació ràpida, sense pla de pagaments, i que el pla de pagaments dels deutes permeti eludir fins i tot la liquidació completa del patrimoni. Aquestes possibilitats s’obriran amb una nova llei que haurà d’afrontar el futur Govern. La sentència del Suprem ha obert la porta en forma de jurisprudència a la qual els creditors públics com Hisenda o la Seguretat Social col·laborin amb l’objectiu de rehabilitar els deutors.

Segons l’opinió de Jordi Castells, administrador concursal i membre de la junta directiva d’Aspac, la llei concursal «no ha sigut capaç fins ara de donar resposta a les noves necessitats socials» i «en canvi els jutjats sí que estan apuntant per on pot anar la solució». Castells preveu que la sentència del Suprem del juliol sigui «transcendent» per impulsar els casos de segona oportunitat. «Quan els despatxos coneguin que la tendència serà permetre l’exoneració dels deutes amb l’Administració existirà un incentiu per presentar casos de segona oportunitat», opina. 

Notícies relacionades

Malgrat que la porta a més exoneracions està oberta, els experts adverteixen del creixent paper dels jutges en el procés. El mecanisme de segona oportunitat va néixer com a excepció al principi imperant de responsabilitat patrimonial universal ja que per decisió del jutge els morosos deixen de pagar els seus deutes per sempre, una cosa que també pot tenir conseqüències per als seus creditors.  

Processos concursals

D’altra banda, els administradors concursals confien que una nova llei o la reforma de la del 2015 faci que els processos concursals per a empreses siguin més un mecanisme per reflotar empreses que per liquidar-les. L’estadística és concloent en l’actualitat i el 90% de les empreses que aborden un concurs de creditors acaben tancant. «Els administradors concursals defensem la detecció primerenca de la insolvència, perquè les empreses arribin al concurs en condicions per prendre mesures efectives», explica Castells. Tal com està plantejada la llei concursal, l’objectiu principal és defensar els interessos públics i estalviar l’erari de costoses indemnitzacions. L’acomiadament de plantilla i el refinançament de deutes són els remeis principals per a les empreses a les quals encara els queda una esperança de supervivència, reconeix Castells.