DIVORCI COMPLEX

Espanya activa el pla de xoc per si el 'brexit' és sense acord

El Govern central dissenya una estratègia que cobreix «tots els àmbits», però alerta els afectats

Les grans companyies tenen mesures de contingència; les pimes estan més indefenses

sanchez

sanchez

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Regne Unit es pot convertir l’1 de novembre en un país tercer. Tres anys després de la seva decisió d’abandonar la Unió Europea, encara no se sap ni com ni quan es produirà el divorci, però tot apunta que no serà ben avingut. «El que fa uns mesos semblava impensable avui s’ha convertit en un escenari més que probable», advertia aquesta setmana el president del Govern.

La caiguda de la lliura i una possible recessió de l’economia britànica, que ja es va contreure un 0,2% el segon trimestre després de set anys, i el seu efecte sobre la resta d’economies, componen el pitjor escenari d’una sortida sense acord, que inclouria barreres aranzelàries i no aranzelàries i control duaner de mercaderies i persones.

Un canvi radical que afectarà d’un dia per l’altre les relacions entre Espanya i el Regne Unit, amb un fort vincle cultural i comercial. Les inversions espanyoles a les illes britàniques van superar, el 2017 (últim any amb dades), els 80.000 milions d’euros, mentre que les exportacions de béns van sumar l’any passat 19.000 milions.

El Govern s’ha preparat a consciència, amb unpla de contingènciaque «cobreix tots els àmbits de la retirada» amb, entre altres mesures, el reforç de875 efectius a duanesi la possibilitat d’avançar les sol·licitudsduaneres abans de la marxa del Regne Unit. Però ha advertit a empreses, ciutadans i administracions que avaluïn «en quina mesura els pot afectar una sortida sense acord» per minimitzar-ne l’impacte.

Les grans empreses diuen que estan preparades. Plans de contingència i coordinació governamental són les seves cartes. Aenaestà «adaptant les infraestructures, reforçant els equips i treballant en coordinació amb els diferents ministeris (Foment, Hisenda, Interior, Agricultura) i amb el Govern». Telefónicatambé disposa d’un pla de contingència «en temes com ara la cadena de subministrament, terminals, ‘roaming’, gestió de persones i expatriats», i ha cancel·lat el seu programa de deute a la borsa de Londres i l’ha traslladat a Dublín. 

Iberdrola(Scottish Power) ha estudiat com l’afectaria un brexit dur i ha conclòs que no tindria efectes sobre el negoci. «Hem estudiat tots els escenaris possibles per continuar subministrant el seu servei en òptimes condicions», afirmen. Des delSantanderapunten que la seva filial anglesa és 100% britànica, es regeix «pels reguladors del Regne Unit, opera sota la llei del Regne Unit, i és autònoma en capital i liquiditat».

Notícies relacionades

Però n’hi ha que no estan tan preparades: les pimes. «Les petites no estan habituades a exportar a un país tercer», explica Andrés Pereda, director de desenvolupament corporatiu de la Cambra de Comerç d’Espanya, encarregat de campanyes sobre elbrexit. La tercera posició de les exportacions de béns sempre s’ha repartit entre Itàlia, Portugal i el Regne Unit i, en els dos últims anys, els dos veïns han guanyat: «Això pot assenyalar que algunes empreses comencen a buscar alternatives».

Grans o petites, totes estan exposades a l’evolució de l’economia. Segons un article del Banc d’Espanya, una sortida sense acord i desordenada podria comportar una depreciació de la lliura del 25%, la qual cosa tindria un impacte directe sobre l’economia espanyola. Les companyies amb filials al Regne Unit serien les més afectades perquè es reduirien els seus guanys per portar cap a Espanya. Un ‘brexit’ dur reduiria el PIB espanyol en 0,5 punts en cinc anys, si és ordenat, i una mica més de 0,8 punts si ho fa de forma desordenada.

Treballadors fronterers

El Govern ha acordat un termini de 21 mesos per protegir els treballadors i pensionistes coberts pels sistemes de Seguretat Social britànic i espanyol per garantir l’exportació de pensions, a partir de les cotitzacions als dos països, i els drets a prestacions per incapacitat temporal, maternitat, paternitat o atur. Per protegir els 14.000 residents al <strong>Camp de Gibraltar</strong> (9.000 espanyols) que es desplacen diàriament a treballar a Gibraltar, el Govern garanteix l’accés a prestacions d’atur reconegudes per Espanya pels períodes cotitzats a Gibraltar, abans i després de la retirada.  de l’esmicolament.