Condicions de vida

El mapa de la renda per persona a Barcelona, carrer a carrer

Els veïns del barri més ric de Catalunya ingressen set vegades més de mitjana que els seus compatriotes més empobrits

zentauroepp48278539 portal angel190522184012

zentauroepp48278539 portal angel190522184012 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Barcelona és una ciutat on carrer a carrer es dibuixen realitats econòmiques molt diverses, des de barris més o menys homogenis fins a contrastos entre la bonança i la carestia separats únicament per un parell de carrers. Així ho constaten les dades publicades aquesta setmana per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), referents al 2016 i que per primera vegada desgranen la renda dels espanyols carrer a carrer. 

La proporció entre el districte censal més ric, a les Corts, i el més pobre, a Sant Pere Ermengol, de la zona Besòs i Maresme, és molt similar a la mitjana catalana. Mentre els veïns que viuen entre el carrer Alfons el Magnànim, Cristóbal Moura i Lluís de Borrassà ingressen anualment 6.262 euros bruts, poc més de 520 euros mensuals; a l’altra punta de la ciutat els acabalats residents del barri de les Corts tenen una renda per càpita de 29.364 euros a l’any, gairebé 2.500 euros al mes.

A la zona on es viu amb més carestia de la capital catalana també hi ha un dels contrastos més acusats de tot Barcelona. De la carència material d’un barri que per un carrer no forma part dela Mina, es troba un districte censal més semblant a una zona acabalada de Sant Gervasi. Els pocs veïns que viuen al voltant de la plaça Willy Brandt, entre el cinc estrelles Hilton Diagonal Mar i el Centre de Convencions Internacional de Barcelona, ingressen 20.913 euros anuals; gairebé quatre vegades més.

Altres zones tendeixen a l’homogeneïtat, coml’Eixample(17.280 euros anuals de mitjana), malgrat que les diferències s’accentuen a mesura que els veïns resideixen més enganxats a la diagonal i més a l’esquerra. Una situació similar viuen els veïns dels barris del districte deGràcia (16.511 euros) i Sants (13.078 euros).

Catalunya i els seus contrastos

Menys de vint quilòmetres, les muntanyes de Collserola i més de 25.000 euros anuals d’ingressos separen els veïns del barri més ric de Catalunya del més pobre. A Catalunya, el barri més ric és el centre de Sant Cugat del Vallès i el més pobre és Sant Roc, a Badalona.

El carrer amb els veïns més rics de tot Catalunya es troba en el que des de fa anys es manté com el municipi català amb més renda per càpita. Concretament, els catalans més acabalats viuen al nucli oest del centre de Sant Cugat i ingressen anualment de mitjana 29.364 euros. El segon municipi més ric també és a l’àrea metropolitana barcelonina, al barri costaner de Gavà Mar. Els seus habitants ingressen de mitjana a l’any la mateixa quantitat, uns 29.364 euros. El que mensualment serien gairebé 2.500 euros bruts.

Notícies relacionades

I els veïns d’Esplugues de Llobregat, la zona de platja de Castelldefels i els barcelonins que viuen als barris de les CortsLes Tres Torres i Pedralbes completen el ‘top 5’ de catalans amb més ingressos.  Aquests guanyen a l’any més del doble que la mitjana de catalans, que se situa en uns 12.976 euros anuals o gairebé 1.100 euros bruts al mes. Municipis com Arenys de Mar o barris com el Poble Sec de Barcelona encaixen dins d’aquesta mitjana.

El contrast entre els cèntrics carrers de Sant Cugat i els barris ‘upper-diagonal’ de Barcelona es troba a l’altre costat del riu Besòs, al badaloní barri de Sant Roc. Allà els ingressos mitjans per habitant a l’any són de 4.043 euros, set vegades menys que al barri més ric. És a dir, els habitants de Sant Roc subsisteixen amb poc més de 336 euros al mes. Una proporció similar es troba al barri de Maria de Déu de Montserrat del Prat de Llobregat, entre el polígon industrial de Les Salines, el parc mòbil d’automobilisme i l’aeroport, els seus veïns són els segons que menys ingressos registren de mitjana: 4.497 euros anuals.