Anar al contingut

Dades INE

El barri més ric d'Espanya té 7,6 vegades més renda que el més pobre

L'enquesta anual d'Indicadors Urbans de l'INE mostra que els nivells més grans de riquesa, esperança de vida i ocupació es concentren a Madrid, mentre que els municipis amb nivells més baixos són a Andalusia

Gabriel Ubieto

El barri més ric d'Espanya té 7,6 vegades més renda que el més pobre

RICARD FADRIQUE

Gairebé 600 quilòmetres separen el barri d’El Viso, a Madrid, del districte cinc sud de Sevilla, així com 31.458 euros de renda neta mitjana anual per càpita entre el que és el barri amb índexs de riquesa més grans i el menor.  És a dir, mentre en aquest districte de la capital andalusa hi ha persones que viuen amb 4.792 euros nets a l’any, a El Viso de Madrid ho fan amb 36.250 euros. Una xifra 7,6 vegades superior, segons es desprèn de l’enquesta anual d’Indicadors Urbans, publicada aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística.

A Madrid es localitzen els cinc barris més rics d’Espanya, seguits per Pedrables, a la zona alta de Barcelona, amb 29.386 euros de renda mitjana anual. Al contrari, quatre dels cinc barris amb menors nivells de renda es concentren a la perifèria de Sevilla

Pel que fa ciutats, Pozuelo de Alarcón (Madrid) va ser el 2017 el municipi d’Espanya amb més índexs de renda mitjana anual per càpita i Níjar, amb 6.264 euros per càpita, el que menys. Les quatre ciutats amb més ingressos es van concentrar a la Comunitat de Madrid, així com les nou poblacions amb índexs més baixos ho fan a Andalusia.

El municipi català amb més nivells de renda per càpita va ser Sant Cugat del Vallès, amb 18.326 euros, i Barcelona va ocupar el lloc número 17 de la llista, amb 14.946 euros per persona.

6,1 anys d’esperança de vida de diferència

Els nivells més alts d’esperança de vida comparteixen, en general, geografia amb les menors concentracions d’atur o les més grans de renda. Pozuelo de Alarcón va ser el 2015, últimes dades disponibles, el segon municipi amb més esperança de vida, amb 85,5 anys de mitjana. El va superar un altre municipi madrileny, el de Rivas-Vaciamadrid, amb 85,8 anys. A Sant Cugat, la localitat catalana més rica i, al seu torn, longeva, l’esperança de vida al néixer va ser el 2015 de 84,2 anys.

A l’altre costat de la moneda, Andalusia torna a copar els llocs amb menors índexs d’esperança de vida. La gaditana localitat de La Línea de la Concepción va ser el municipi espanyol amb un nivell més baix, de 79,7 anys. A Melilla (80,3) i Ceuta (80,5) les segueixen les també localitats gaditanes Cadis capital (80,6) i Sanlúcar de Barrameda (80,7).