523,02 € MENYS DE MITJANA

La pensió mitjana d'un autònom a Barcelona és 516 euros inferior a la d'un assalariat

Un estudi realitzat per la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms demostra la bretxa entre la quantia de les pensions d'assalariats i autònoms

Des de l'UPTA consideren que un nou model de cotització «és vital» i que s'ha de recomanar als autònoms «que augmentin les bases de cotització»

GRAF172. BILBAO, 12/03/2018.- Pensionistas durante la concentración en Bilbao de la plataforma de asociaciones de jubilados, viudas y pensionistas de Bizkaia y los principales municipios del territorio en defensa de unas pensiones dignas, del sistema público de pensiones y de su actualización en base al IPC. EFE/ Luis Tejido

GRAF172. BILBAO, 12/03/2018.- Pensionistas durante la concentración en Bilbao de la plataforma de asociaciones de jubilados, viudas y pensionistas de Bizkaia y los principales municipios del territorio en defensa de unas pensiones dignas, del sistema público de pensiones y de su actualización en base al IPC. EFE/ Luis Tejido / LUIS TEJIDO (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La pensió mitjana d’un treballador autònom és 523,02 euros inferior a la d’un assalariat, segons es desprèn d’un estudi realitzat per la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA).

No obstant, UPTA ha posat en relleu que entre autònoms i assalariats de les mateixes províncies les diferències també són «molt accentuades». Així, en el cas de Madrid, la diferència aproximadament és de 651 euros; a Barcelona és de 516 euros, i a Sevilla la bretxa arriba als 384 euros.

Bretxa entre la ciutat i les zones rurals

No obstant, les diferències no es donen únicament entre assalariats i autònoms. De fet, UPTA ha ressaltat que entre autònoms també hi ha «grans diferències». De fet, la pensió mitjana de jubilació dels autònoms rurals amb prou feines supera els 725 euros, mentre que els autònoms de les grans ciutats cobren una prestació que s’acosta als 850 euros.

El president d’UPTA, Eduardo Abad, creu que aquest ha de ser «un dels grans debats del futur». «Cal remeiar aquesta situació i les quanties que perceben els autònoms en concepte de pensió i, sobretot, en el cas de la pensió de jubilació», ha ressaltat. Per Abad, és «un drama» que, «després de cotitzar tota una vida», els autònoms percebin pensions que en molts casos no «els asseguren ni un mínim d’ingressos per viure amb dignitat».

Nou model de cotització

Notícies relacionades

«És vital que dissenyem un nou model de cotització que permeti a milers de treballadors autònoms regularitzar les seves cotitzacions abans de finalitzar l’any corrent», ha remarcat. També considera que és necessari plantejar als treballadors per compte propi la necessitatd’augmentar les bases de cotització de cara a la seva jubilació.

En aquest sentit, creu que ha de ser l’Estat el que, a través d’iniciatives de cotitzacions, desenvolupi els mecanismes fiscals necessaris perquè això es produeixi de manera natural. «Aquest problema sí que és una prioritat per als més de tres milions de treballadors autònoms i no la capitalització de seients en un hipotètic govern de coalició i l’hem de resoldre», ha assegurat Abad.