Imserso

Hisenda desestima el recurs de Mundosenior i evita el retard dels viatges

El Govern assegura que els viatges començaran a mitjans d'octubre

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals, dependent del Ministeri d’Hisenda, ha desestimat el recurs de Mundosenior (Globalia i Barceló) contra l’adjudicació del lot de costes a Mundiplan,cosa que allunya la possibilitat de retards en els viatges. El Ministeri de Sanitat assenyala que, després d’aquesta decisió, el procés seguirà el seu curs habitual: la firma dels contractes es farà el 23 de setembre i els viatges començaran a mitjans d’octubre.

El supercontracte de viatges de l’Imserso, valorat en 1.200 milions d’euros, tenia en suspens gairebé un milió de jubilats després que el programa fos adjudicat al revés de temporades anteriors. Així, Mundosenior (Globalia i Barceló) es va endur les illes, i Mundiplan (Iberia, IAG7 i Alsa), la costa i interior. El problema és que els dos gegants havien construït una estructura pròpia entorn de cada lloc que amb l’actual repartiment es quedava obsoleta.

Mundosenior i Mundiplan van mantenir diverses reunions amb la intenció de portar a un acord relacionat amb la gestió dels viatges que, finalment, va saltar pels aires amb el recurs de Mundosenior a la seva exclusió del lot de costa, que acaba de desestimar el tribunal. El motiu que al·lega el TARC és que «la documentació que s’acompanya a l’oferta ha sigut examinada i no permet per si mateixa apreciar cap contradicció entre el que hi consta i el que s’ofereix». Així, el tribunal explica que «han de ser les empreses concurrents les que han de complimentar amb la deguda diligència les ofertes proposades que, per al lot número 1 (costa), són dades de caràcter objectiu i sense que necessitin de documentació complementària en què fundar les seves propostes».

«L’Imserso, a la redacció dels plecs, ha pretès el disseny d’un sistema imparcial, objectiu, automàtic i estricte que garanteixi la transparència del procediment de licitació, mitjançant la fixació de criteris automàtics, sense necessitar valoracions subjectives i evitant-ne així qualsevol arbitrària o incorrecta», afegeix el comunicat. 

Notícies relacionades

D’aquesta forma, desapareix –si no hi ha nous imprevistos– la possibilitat de retard en l’inici dels viatges i el Govern treballa ja a contrarellotge perquè així sigui. Segons el director general de l’Imserso, Manuel Martínez Domenech, el procediment administratiu «segueix el seu curs» després de l’adjudicació definitiva dels viatges el 29 d’agost. «Treballem perquè els contractes per a la gestió del programa de turisme social es firmin a partir del 23 de setembre», expressa Domenech, que insisteix en el fet que els viatges començaran a mitjans d’octubre, com cada any. 

És la segona vegada que el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals desestima un recurs de l’Imserso per a aquesta convocatòria. El 14 de juny, va desestimar el recurs presentat per la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) als plecs del programa concloent que «no s’aprecien motius que puguin fer prosperar el recurs». No obstant, Cehat ha decidit recórrer davant de l’Audiència Nacional, tot i que no tindrà efectes sobre el curs actual del programa. 

Temes:

Turisme