RETARD TURÍSTIC

Imserso firmarà els contractes a partir de 23 de setembre si no hi ha recursos

17208284 591

17208284 591 / Joan Puig

3
Es llegeix en minuts

L’Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso) preveu firmar els contractes per a la gestió del programa de turisme social en les dues pròximes temporades a partir del 23 de setembre, si no es presenten recursos en el que queda de termini des de la publicació de la seva adjudicació definitiva.L’Imserso  va publicar el 29 d’agost l’adjudicació definitiva del concurs, ratificant el repartiment provisional comunicat a començaments del mateix mes, dels tres lots que integren aquest programa.

A partir d’aquesta data s’ha obert un termini de 15 dies hàbils per presentar al·legacions que finalitza el pròxim 20 de setembre. El Lot 1 (costes peninsulars) va ser adjudicat a Mundiplan, format per Iberia, IAG7 i Alsa, mentre que els 2 (illes) i 3 (turisme interior) a Mundosenior, integrada per Halcón Viajes (Globalia) i Avoris (Barceló).

El programa ofereix 900.000 places per a viatges a destinacions de la costa peninsular de 15, 10 i 8 dies, a Andalusia, Múrcia, País Valencià i Catalunya, i de la costa insular, a les Canàries i les Balears, així com a zones de l’interior, amb estades de 4, 5 i 6 dies.

Aquesta última modalitat inclou circuits culturals, turisme de naturalesa i viatges a capitals de província i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Els viatges inclouen allotjament en règim de pensió completa o de mitja pensió, transport d’anada i tornada, pòlissa d’assegurança col·lectiva, servei de medicina general i programa d’animació sociocultural.

Els preus varien, en funció de destinacions i estades, entre els 610 euros dels viatges combinats de 15 dies a les Canàries i els 114,50 euros dels de capitals de província de quatre dies.

El procés d’adjudicació del programa per a les temporades 2019/2020 i 2020/2021, per import de 1.142 milions d’euros, va patir un retard després que el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (Tacrc) suspengués la licitació a finals de maig, acceptant les mesures cautelars i provisionals sol·licitades per la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat).

Finalment, la impugnació als plecs del programa per part dels hotelers per demanar que aquests recollissin un ajustament als preus actuals, va ser desestimada a mitjans de juny.

Després de l’adjudicació provisional, publicada el passat 2 d’agost, Mundosenior va presentar el dia 26 del mateix mes un recurs contra la seva exclusió de la licitació pel lot de costes davant del Tacrc, que encara no ha comunicat la seva decisió.

Possibles recursos

Si el Tacrc li dona la raó, Mundosenior podria, si així ho decidís, recórrer l’adjudicació del lot i, a més, existeix la possibilitat que ho faci també Mundiplan contra l’assignació dels viatges a les illes al seu rival, fet que podria portar a una nova demora en la posada en marxa del programa.

Així mateix, a començaments de setembre, Cehat va interposar un recurs contenciós-administratiu contra la resolució del Tacrc davant de l’Audiència Nacional que, no obstant, no paralitza ni afecta l’actual posada en marxa del programa.

Notícies relacionades

Cehat considera que els plecs no tenen en compte el cost real del servei o els laborals i «premia de forma insolidària, injusta i desproporcionada la contractació d’hotels de quatre estrelles».

Davant d’una possible demora en l’inici dels viatges, la Federació Empresarial d’Associacions Territorials d’Agències de Viatges Espanyoles (Fetave) suggereix que, ja que els plecs són «totalment reglats i sense valoracions subjectes a judicis de valor amb l’objecte de ser exemple de transparència», els eventuals recursos que s’hi puguin presentar, podran ser resolts amb rapidesa pel Tacrc i ser objecte d’immediata avaluació per l’Imserso. A més, proposa que els paquets corresponents al lot de turisme d’interior, al descartar que la seva adjudicació pugui ser objecte d’un possible recurs, «haurien d’iniciar la seva comercialització sense cap retard».

Temes:

Turisme