Economia

Calviño diu que la situació econòmica seria "més positiva" amb un Govern estable

Calviño adverteix que la falta de Govern sembra el dubte entre els inversors internacionals

La ministra no confirma ni desmenteix la revisió a l'alça de la previsió de creixement de l'economia

zentauroepp49012077 calvio190711092638

zentauroepp49012077 calvio190711092638 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La situació de l’economia espanyola és bona, però podria ser molt millor si hi hagués un Govern. Aquesta és la conclusió de la ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, qui malgrat el seu optimisme no confirma si revisarà o no a l’alça la previsió de creixement del PIB per a aquest any, tal com va anunciar fa uns mesos.

L’actual projecció del Govern és del 2,2%, mentre el Banc d’Espanya apunta cap al 2,4%. "Veurem com evoluciona la situació, però jo constato que hi continua havent una perspectiva de creixement econòmic, més enllà d’una dècima amunt o una dècima avall, són taxes de creixement molt notables i per sobre dels països del nostre entorn", va assenyalar Calviño després de la inauguració de la 33a Trobada d’Economia Digital i Telecomunicacions, organitzada per la patronal Ametic.

Així, per a la ministra Calviño la situació de l’economia espanyola és "positiva", tot i que ho seria més si hi hagués un Govern que dotésd’estabilitat  de cara als pròxims quatre anys. "Això ens permetria abordar les reformes necessàries i donaria un missatge molt clar a tots els inversors internacionals", va advertir Calviño, que va apuntar cap a una previsió de creixement en xifres "pròximes" al 2% per a l’any 2020. La ministra d’Economia i Empresa va recordar, a més, que la perspectiva d’Espanya per part dels inversors internacionals ha millorat molt l’últim any "com es demostra amb la bona marxa dels mercats de deute públic".

"Estem aconseguint nivells rècord de tipus d’interès baixos en l’emissió deldeute públic espanyol perquè els inversors veuen Espanya com un país amb perspectiva positiva i responsabilitat fiscal, tot i que el tema que sempre assenyalen com a possible element de dubte és la falta d’una perspectiva d’estabilitat política per als pròxims anys", va advertir Calviño. "La nostra perspectiva seria més positiva si tinguéssim ja un Govern", va afegir.  

La incertesa del ‘brexit’

Notícies relacionades

Malgrat el positiu comportament de l’economia espanyola, segons el parer de la ministra, la inestabilitat exterior, marcada per la guerra comercial, la inestabilitat d’algunes economies emergents com l’Argentina, la desacceleració Alemanya o un possible ‘brexit’ sense acord tindran un impacte "indubtable" en l’evolució de l’economia. En aquest sentit, Nadia Calviño va confirmar, com va avançar ‘El País’, que el president del Govern ha convocat aquesta setmana una reunió extraordinària sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea per analitzar la situació i establir "si és necessari" mecanismes addicionals als ja previstos.

"Tornem a revisar [els plans de contingència] aquesta setmana en vista dels esdeveniments", va exposar Calviño als mitjans. La ministra va recordar que Espanya té una relació "particularment estreta" amb el país que ara dirigeix Boris Johnson a l’assenyalar que hi ha "centenars de milers" de ciutadans espanyols que viuen i treballen al Regne Unit i viceversa, a més de ser un dels primers mercats d’exportació i el principal emissor de turistes. "Som els primers interessats en una sortida ordenada", va concloure.