creixement econòmic

Montero avança que el Govern elevarà la previsió del PIB al 2,3%

La ministra d'Hisenda assegura que actualitzarà les entregues a compte a les autonomies quan hi hagi Govern

zentauroepp45328849 maria jesus montero  entrevista181005225152

zentauroepp45328849 maria jesus montero entrevista181005225152 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha avançat aquest dilluns que la intenció del Govern és elevar l’actual previsió de creixement per a aquest any, situada en el 2,2%, a "com a mínim" el 2,3%, en línia amb les estimacions dels principals organismes internacionals. "La nostra previsió és revisar cap al 2,3% la previsió de creixement [...], com a mínim al 2,3%", ha assenyalat Montero en declaracions a la cadena SER.

El Govern, a través de la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ja havia anunciat la revisió a l’alça de la previsió de creixement del PIB per a aquest any en el pròxim quadro macroeconòmic, tot i que sense oferir xifres.

El mes de juliol passat la Comissió Europea va revisar dues dècimes a l’alça, fins al 2,3%, la seva previsió de creixement per al PIB espanyol. Prèviament el Banc d’Espanya va elevar la seva estimació fins al 2,4%.

Pressupostos i política

D’altra banda, la ministra ha explicat que el seu departament té ja "bastant avançat l’esquelet tècnic" delsPressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2020, tot i que faltaria resoldre la part política, és a dir, la que depèn de les negociacions amb altres formacions polítiques.

"El meu ministeri té l’esquelet de com es comportaria el pressupost del 2020 en funció de l’estimació de recaptació", ha assenyalat la ministra, que creu que si al setembre es posa l’interès del país en primer pla i s’aconsegueix la formació d’un Govern, hi hauria temps d’aprovar els comptes de l’any que ve.

En tot cas i en relació amb els 4.500 milions d’euros d’entregues a compte que es reclamen des dels governs autonòmics, Montero ha indicat quel’Advocacia de l’Estat li ha donat el vistiplau per procedir a actualitzar-les tot i que no s’aprovin els Pressupostos Generals de l’Estat.

Això sí, la ministra ha indicat que per poder fer-ho el Govern no pot estar en funcions, ja que l’Advocacia de l’Estat entén que això podria condicionar l’activitat hipotètica del futur Executiu, una actitud que Montero veu lògica, tot i que "no es dona per vençut" per superar aquesta última barrera. En tot cas, la ministra d’Hisenda ha garantit que la primera decisió que prengui el Govern una vegada constituït serà precisament la d’actualitzar les entregues a compte a les comunitats autònomes.

Notícies relacionades

Montero ha recordat que si no tenen aquests diners encara és perquè el PP, Ciutadans i els partits independentistes van tombar el Pressupost de l’Estat per al 2019. "No es pot bufar i xarrupar alhora, aquells que van tombar el Pressupost no poden venir ara a demanar comptes de les conseqüències d’aquesta decisió", ha remarcat.

Tirar la investidura endavant

La ministra ha negat que estigui pressionant els governs autonòmics amb les entregues a compte per tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez, com sí que feia el ministre d’Hisenda del PP, Cristóbal Montoro, per aconseguir recolzaments als Pressupostos. "Montoro utilitzava les entregues a compte per pressionar amb els Pressupostos i jo he dit amb claredat que no poden dependre els pressupostos autonòmics que s’aprovi el pressupost de l’Estat", ha afirmat. La ministra ha indicat a més que, amb un Govern en funcions, no es pot aprovar tampoc el sostre de despesa.

Temes:

Govern PIB